Rabu, 22 Februari 2012

Blueberry Cheese Tart

Assalamualaikum..

Menu apa petang ni ek? Nak buat tart rasanya kalau ada crust readymade dlm balang sempatla kot kan..kalau baru nak buat crust tu alamatnya esokla makan..hehe..Biasa buat untuk tempahan, kali ni buat bagi lebih sikit, nak makan jugak tuan tanah kedaung ni kan, maunya tak ngences tengok cheese tart orang punya..huhu..anak-anak apa lagi, memang suka sangat dapat makan walau tak banyak yang dibikin lebihnya kali ni..sekadar lepas ngidam bolehla..


Kali ni saja cuba resepi lain, kalau perhatikan cheesetart ni resepinya lebih kurang je, cuma kaedah & bhn2 sampingan tu yang ada beza sikit. Resepi ni tak mengecewakan, cuma masa siap crust tu, Ana bagi suami rasa, katanya manis sikit, tapi bila dah isi filling takde rasa manis sangatla, cuma rangup tu memang terasa. seharian dalam peti ais pun masih terasa rangup lagi crustnya, cuma xdela serangup sebelum isi filling kan, tak tahula kot2 keajaipan tetiba berlaku masa tu..ngehehee..kiranya kali ni masih menepati piawaian anak tekak la..

Resepi Blueberry Cheese Tart

Bahan untuk Pastri:(+/-80pcs crust saiz 4cm)
  • 125g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum guna
  • 63g gula icing/ gula biasa di blend
  • 250g tepung gandum
  • 1 kuning telur (saiz B)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu besar air
 Cara-cara:
  1. Tepung dan gula campur sekali dan ayak.
  2. Masukkan butter dalam tepung dan gula tadi, gaul rata hingga jadi seperti pasir/crumb.
  3. Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila dan air, gaul sebati hingga jadi doh.
  4. Cover dan rehatkan pada suhu bilik selama ~15min sebelum dimasukkan kedalam acuan tart.
  5. Tidak perlu guna sebarang gris untuk acuan. Pastikan acuan kering untuk elak adunan melekat pada acuan selepas bakar.
  6. Bakar pada suhu 180C selama ~20-25min atau hingga sedikit perang shj. 
  7. Kalau nak buat banyak2 boleh gandakan adunan, bila tak sempat habiskan boleh simpan dalam plastik & ikat kemas, masukkan dalam peti ais.
  8. Kuantiti crust terpulang kepada besar/kecil acuan tart & juga tebal/nipis doh dicanai.

Bahan untuk Filling:
  • 250g cream cheese - bagi lembut sikit sebelum pukul
  • 20g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum pukul
  • 60g gula halus/gula castor
  • 1 biji telur (saiz B)
  • Blueberry filling, strawberry filling atau apa2 filling yg digemari secukupnya 
Cara-cara :
  1. Pukul cream cheese, butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur, pukul sekejap sahaja ~1-2min bagi telur sebati dgn cheese tadi.*Ana pukul bagi halus & gebu. Kejap je..
  3. Pipekan filling dalam pasteri(crust) yang telah dibakar. Bakar lagi pada suhu 180C ~ 15min. *Ana bakar agak2 je, 5 minit lbh kurang, cuba sentuh dgn jari permukaan cheese tu, kalau x melekat kat jari kira dah masak.
  4. Jika saiz kecil kurangkan masa membakar bagi pasteri dan filling.

SELAMAT MENCUBA..Kalau nak tempah pun dipersilakan yer..email & no fon ada kat sebelah tu..(^_^)

14 ulasan:

Suara Kalbu berkata...

Awak ni memang saja la Anna...

Saja nak kasi saya jejes air liur tengok tart ni kan ? Kehkehekhekhekhe

Buat sendiri ? Malas lah... nak mari curi kat sini dalam sebiji dua kehkehekeh

Mas berkata...

aku like banyak kali tuk cheese tart...
sukaaaa sangattt...he3

Anna Qawina berkata...

SUARA KALBU : IDA..haha..memang saja la akn..mehla..kalo ada buleh ambik, kalo takminum air sejuk je..

MAS : aku like gak, tak kira rsp mana..hahah

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Memang nampak sedap sungguh...

dZana berkata...

akk pun terliur gak ni ana... huuu.. lama tak makan cheese tart..

IeRA berkata...

Salam.

Lama tak makan ct ni....

Wattie berkata...

Salam Maulidur Rasul Ana,
Waaaa meriahnya kek ngan tart, syukur alhamdulillah di atas rezekinya. Akak jarang buat tart sebab anak anak tak brpa suka, hanya mak anak ja yg suka...huhuhu...

tun_telani berkata...

sedap! sedap! bila ntah tun nk try buat sendiri nih..

khairiah khaizu berkata...

saya suka...doh dah buat semlm tp dok simpan dlm fridge...tp cheese x bli2 lg..ble ntah berkesempatan agaknya...

Naz / Nadz COSK berkata...

Ok akak tempah 50 pcs ye.. hehehe..Pos guna pos laju tau!

Yat Maria berkata...

Anna

dlm esbok akak ada cream cheese seketul..nanti akak cat2 kuti..nak buat ni ker, cheesecake ke..hehe..akceli akak prefer la this yummeh tart..cuma akak nak merhajinkan sket buat the casings :)

Uncle Lee berkata...

Hi Anna, love your this cheese tarts, looks really nice. And love your presentation.
The texture looks really good too.
Ini la masuk mulut lupa nama mak, ha ha.
You have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.

Ida,Japan berkata...

dh lama menda laha ni dok dlm list k'ida anna....asyik b'tangguh2 jer nk buat lgpon tak dak acuan tart bulat2 tu...sedapnyer

HaSue berkata...

Aku dah try gak resepi ni aritu..ko ada nampak dak aku try?haha..
lbh krg jer rasa sbb bhn2 pun sama kn.hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...