01 September, 2016

Peria Masak Lada Hitam

Assalamualaikum w.b.t. 
1 September sudah menjengah, usia semakin tua, masa yang ada semakin singkat & amal pun tak banyak mana, cemana ni?  Allah, ampunkan dosa-dosaku & dosa-dosa2 semua muslim muslimat seluruh alam..mengingatkan waktu2 yang bersisa merasakan banyak masa terbuang tanpa amal soleh, alangkah ruginya kita kan? Doakan saya & anda semua istiqamah beramal menambah saham akhirat, meninggalkan perkara2 yang Allah tegah, semoga semuanya dalam lindungan Yang Maha Esa, InsyaAllah..Amiin..

Menu pantang, sesetengah orang tak boleh makan peria dalam pantang, saya Alhamdulillah boleh makan dengan senang hati, buat ulam celur makan dengan nasi panas2 pun sedap. Menu ni dah biasa buat tiap kali pantang bersalin, habis pantang menu sihat walafiat pun kelautan Hindi semua..huhu

Asal resepi dari majalah Seri Dewi & Keluarga Mei 2006. Jom semak resepi bagi yang nak pantang atau tengah berpantang tu..
Resepi ni dah guna sejak 9 tahun lepas(masa tu anak ke 3 kot)..makan dengan nasi panas2 ya..menanbah nanti tak sedar diri..hehe

Bahan2:

  • 2 bj peria katak dihiris nipis(ramas2 dgn air garam kalau tak suka pahit sgt)
  • Semangkuk isi ayam dihiris kecil2/ikan bilis
  • 1 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1inc halia
  • 1 sudu besar lada hitam ditumbuk halus
  • 1/2 - 1 sudu besar pes asam jawa
  • Sedikit garam
Cara2 :
  • Bawang2 & halia dimayang halus.
  • Panaskan periuk, masukkn ayam/ikn bilis bersama bawang2 & halia, lada hitam & pes asam jawa+ sedikit air
  • Biarkan mendidih & maskkan peria katak. Biarkan peria lembut sikit.
  • Masukkan garam & tutup api. Dah masak & makan panas2..

** saya guna ikan bilis..

Selamat mencuba

30 Ogos, 2016

Kek Mentega Keju

Marble Butter Cheesecake
Assalamualaikum w.b.t
Harini kita kongsi resepi kek mentega/marble berkeju yang senang ni, lembut, lembab & tidak terlalu manis untuk dicuba. Sangat sesuai untuk minum petang atau juadah untuk tetamu yang bertandang..


Resepi Marble Butter Cheesecake
Sumber : Pn.Hafizah Yahaya @ fizalgk /Rohaimi Ahmad(FB)
Bahan-bahan :
  • 150g butter tatura
  • 200g krim keju
  • 200g gula castor
  • 4 biji telur Gred A
  • 250g tepung gandum
  • 1 sdt baking powder
  • 1/2 sdt soda bikarbonat
  • 1 sdt esen vanila
  • 100ml susu cair
  • 4 sdb susu tepung (tak letak pun tak apa)
  • 2 sdb serbuk koko (utk.marble)
Cara-cara:
  • Panaskan ketuhar pada suhu 150'c.
  • Dalam sebiji mangkuk, masukkan butter, keju & gula castor. Putar sampai kembang.
  • Masukkan telur 1 per 1. putar lagi.
  • Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder & soda bikarbonat, selang seli dengan susu cair. Masukkan esen vanila. Putar sebati.
  • Bahagia 2 adunan, 1 adunan dibiarkan kosong, 1 adunan lagi dicampur dengan serbuk koko, sebatikan.
  • Gris & alas loyang bersaiz 8inc.taburkan sedikit tepung di sekeliling loyang & hentak2kan supaya tepung tidak terlalu tebal. (biasanya cara ni saya buat untuk mengelakkan kek melekat ditepi loyang)
  • Sendukkan adunan berselang seli hingga habis. Ambil lidi & lorekkan ikut suka.
  • Bakar pada suhu 150'c selama 45 minit @ sehingga masak 

Nota kaki : Sooner 4MF/suhu 160'c/water bath/api bawah sahaja/50minit

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...