10 Disember, 2011

FRUITS TART & POLKADOT Sulungku..

Assalamualaikum

Bersiaran seketika sambil berkejaran dengan masa..harap anda semua sihat walafiat & sentiasa didalam lindungan Allah s.w.t. Kepada yang masih sudi menapak ke blog ni, jutaan terima kasih kepada anda, dan kepada yang singgah komen & follow tapi takde jejak, cemana nih? Aa tak reti nak godek2 cari backlink..harap tlg letak link anda yer..hehe...tak celik IT sangat kita ni..Nak hantar jawapan balas pun tak tahu kemana nak hantar..huhu..sediss kan? Kena g skolah balik tak sempat dah, kang tak sempat masak lak..hehe..

Harini sekadar menempek gambar yang dah lapuk..maknanya bukan sehari 2 ni buat tapi agak2nya dah dkt sebulan kot..heheh..jgn marah, tuan rumah bizi & kdg2 buat2 bizi je..Ini percubaan pertama, hasil yang kurang memuaskan hati & pandangan mata..jadi letak gambor jela, kena belajar bagi pandai dulu baru kita kongsikan yang terbaik yer..agak2 nak buat cari le resepi kat blog kawan2 tepi tu..ramai dah buat kan..

FRUITS TART..nape lain macam je ek? heee

Apam dot dot yang tak berapa nak ber'dot' kat apam tu..siap ada jerawat lagi..

Kena study dulu baru boleh ambik order..heee..SELAMAT BERHUJUNG MINGGU..

05 Disember, 2011

CHEESE TART

Assalamualaikum.

Salam Isnin yang indah..bersyukur ke hadrat Ilahi kerana diberi kesempatan untuk terus bernafas di muka bumi ini & semoga terus menerus diberi kesihatan yang baik untuk hari2 mendatang..InsyaAllah.

Hari ni nak kongsikan sikit menu Cheese tart yang menjadi salah satu menu jualan Ana..Alhamdulillah..rezeki tak putus dari-Nya, sikit2 pun jadi la kan..Asalkan rezeki yang datang ni tidak membuatkan kita lalai dari terus mengingatiNya. Minta dihindarkan dari keadaan sebegitu InsyaAllah..


Crust untuk cheese tart ni Ana dah kongsikan sebelum ni, boleh tengok sini ya CRUST/PASTRY(klik) atau nak guna yang ni pun boleh CRUST KAK ITA. Mana2 yang berkenan ya. N3 ni dah lama terperap, gambar2 pun dah lapuk, nak publish hari Sabtu lps tp problem xleh upload gambar lak..maka harini baru ada rezeki keluarkan menu dari draf..hehe

Blueberry Filling

Untuk cheese tart jualan kami ni, ini resepinya, ikutkan dah ada sebelum ni, cuma tak lengkap kan..tapi takpela nak jugak letak, tengah rajin nak mengupdate ni..hehe..

Manggo Filling

RESEPI CHEESE TART
Sumber : Kak Maiza, Kak Azita Zain, Mas, HaSue dan ramai lg ..

CRUST

Bahan-bahan :
  • 250g mentega Buttercup
  • 120g gula ising
  • 2 biji telur gred B
  • 480g tepung gandum (kalau lembik tambah tepung lg)
Cara-cara :
  • Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
  • Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
  • Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
  • Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
  • Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
  • Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) *Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.
  • *Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
  • *Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
  • Simpan crust dalam bekas kedap udara. 
  • ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK
  • Pastikan acuan tidak basah.

    Strawbery Filling

    CREAM CHEESE FILLING

    Bahan-bahan : (Untuk 50pcs cheese tart)
    • 250gm cream cheese
    • 50gm gula kastor / gula halus
    • 1 biji telur Saiz B
    • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

    Cara-cara :

    1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
    2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
    3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
    4. Tuang cream cheese ke atasnya. 
    5. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
    Kiwi Filling

    TIPS KAK AZITA :
    1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
    2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
    3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
    4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
    5.  .nk dptkan cis yg licin, kena pukul sampai berkrim...jgn ada ketul2. Then bakar jgn lama2...nti warnanya x cantik.
    6. Pukul krimcis ngan gula kastor dulu sampai adunan tu berkrim...lps tu masukkan telur dan esen...pukul lagi sampai berkrim
    7. SOALAN : Biasa kalau akk bt cheese tart tu, costumer nk ambik tghri Jumaat misalnya kan, akk buat bila cheese dia? Mlm sblm tu@pg jumaat?
    8. JAWAPAN : Biasanya akak akan bakar pagi Jumaat. Jadi cream cheese tu akan sentiasa nampak cantik. Kalau nak buat malam sebelum tu, boleh jugak. Tapi jangan simpan dalam petiais...nanti cream cheesenya jadi kusam...tak cantik dan tak berkilat dah. 
    9. SOALAN : Pastu kan, lps dah bakar kali ke2 tu kn, crust dia akn jd lembut sikit ya? X garing mcm sblm bakar dgn cheese?
    10. JAWAPANLepas kita bakar dgn cream cheese tu, lama2 crust tu akan lembut sikit disebabkan oleh filling dan adunan cream cheese yang basah tu. Itu memang tak boleh nak buat apalah.. 
     *Copy mesej dengan Kak AZITA baru2 ni..untuk rujukan diri & teman2 yg memerlukan..t.kasih banyak2 Kak Ita..moga murah rezeki akak.. 

    Kalau berminat nak buat bolehla blajar buat kan, kalau malas ke takmo buat ke, meh order je..boleh hubungi email kat sebelah tu yer..hehe..

    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...