Khamis, 27 Oktober 2011

Cheese Tart Sulung

Assalamualaikum.

Apa khabar kawan? Adik kakak yang dirahmati Allah semua harini moga semua dalam keadaan kesihatan yang baik & dipermudahkan segala urusan, InsyaAllah

Sibuknya hari2 yang lalu eh..takdela sibuk mana pun, gitu2 jek..cuma tak sempat nak ngadap pc update apa yang patut..sebenarnya agak kesuntukan masa menaip, Ana tengah belajar2 nak buat cheese tart, huhu..orang lain dah teror kemain kita baru nak bertatih, jadinya lama sikitla masa yang diperlukan, dah tua2 baru nak belajar kan..Alhamdulillah..menjadi jugak & hasilnya sungguh tidak mengecewakan. Setakat ni dah 4 adunan dah berjaya buat, cuma masih perlu diperbaiki skill & teknik mencorak yang tah hape2 ni...bab art memang takleh nak buat apa la, kejung tangan nak melayangkan lidi tuh...nak je soh anak2 tolong deco, budak2 ni kreatif sikit kan..kot2 leh lukis gambar ikan ke..rama-rama ke..diaorang ni lukis bunga lagi cantik dari umminya buat..heee...


Ini adalah hasil pertama kali buat cheese tart, Ana guna resepi Kak Azita Zain yang dah merata dicuba kan..Hari2 dok study kat blog Hasue & Mas, pastu tengok step kat blog Kak Azita,..siap bermesej-mesej dengan Mas & seorang kakak yang giat menjual cheese tart kat Kulim sana..terima kasih Kak Maiza & juga Kak Nadz yang baru2 ni buat, maaf yer, terpaksa kacau malam2 buta dengan mesej kita bertanya itu ini..hehe..

Mintak halalkan resepi ni ye Kak Azita untuk share kat sini pulak, rujukan buat saya akan datang. Cheese Tart Sulung diberi nama kerana inilah hasil pertama buat benda ni..kira anak sulung le,..hehe..

RESEPI CHEESE TART 
Sumber : Azita Kitchen
Sumber ilham : Hasue, MasDuniaku, Kak Nadz, Nieza, Kak Azlita Aziz dll..

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :


  • 170gm marjerin
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. 
  6. *Ana bakar lbh kurang 20 minit, api atas bawah dulu 10 minit kemudian api bawah sahaja sehingga masak*
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
 



Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :

  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
 Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

**NOTA KAK AZITA : 
Cara-cara ( rujuk gambar blog Kak Azita yer) :
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman saya *KAK ITA...) :

  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Selamat Mencuba..:))

    9 ulasan:

    Wanieyra berkata...

    Salam Anna..

    Cantiklah tu....teringin pulak nak makan

    nonierahman berkata...

    bestnya kak anna,favourite nie.selaLU beli jer belum pernah buat sendiri,belum dtg seru...heee

    tun_telani berkata...

    morning kak anna!!!

    ehh.. assalamualaikumm.. hihi..
    dh kuar pun cistat dia ye.. mantap! mantap! cistat sulung pun dh ada yg mengoder. tun sorg je yg blom wat cistat ni lagi.. wiken ni nk gi cuci2 mata kt miri blh laa borang acuan tat jugak..

    quinnie berkata...

    anna cantik tartnya..tak sia2 berusaha keras....ini lah dia..usaha tangga kejayaan...hahahah...adehhh..kita tak tau la bila nak belajar buat...huhuhu...kita tangga pun tak nampak bayang lagi ni...kekekke

    Qhaifa Nur berkata...

    memang sedap sebab ada adik saya rajin benor buat tart ni...suka sedap ada cheese

    intan morsalin berkata...

    sume bhn dah ade cuma kena tunggu aura nak wat cheese tart je...

    nuwairani ismail berkata...

    wah! dasat! pantang betol kite kalau tengok cis ni...rasa nak jugak!

    Nieza berkata...

    wahhh cantik kejadian cheese tart ko anna...tahniah..teringin lak nk buat lagi...hehe

    Azita Zain berkata...

    1st trial...oklah tu! cantik. tapi yg penting rasanya mesti yummyy...!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...