05 Mac, 2013

BISKUT SEMPERIT KASTARD

Biskut lagi...dah licin ye sekut ni..share resepi kat sini..Ini lain sikit dari resepi sebelum ni, warna pun ada kuning lebih..harus cuba ya..nak order? Boleh je..RM22.00 sebekas bulat ni. Boleh hubungi Ana ditalian 0193004358


Biskut Dahlia
Resepi : Norazie - Resepi.net
C & P : Mas@Duniaku

Bahan :
  • 300 g mentega - SCS atau Anchor atau mentega pilihan 
  • 160 g gula aising - (guna 120 gm  mcm Mas & Noorsha)
  • 2 kuning telur 
  • 4 sudu makan susu pekat manis 
  • 1 camca teh esen vanilla 
  • 240 g tepung gandum * 
  • 100 g tepung jagung * 
  • 160 g tepung kastard ( letak 200gm mcm noorsha) * 
  • (*bahan bertanda *  diayak) 
  •  Ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan
 
 


Cara :
  • Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla @ rose dan putar hingga kembang. Guna senduk je ya
  • Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan. 
  • Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. (Ikut guna suhu mcm.Mas & Noorsha  130 C dan bakar selama 20 minit... )
  • Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
Selamat mencuba

04 Mac, 2013

SUP KETAM/SUP IKAN KERISI

Assalamualaikum w.b.t

Resepi asal Sup Ikan Kerisi dari Joha Hasan, dicuba oleh Kak Tun menggunakan isi ikan merah, mula2 kami dah try ikan kerisi, sedaapp...lebih sedap menggunakan ikan kerisi tau..pastu buat guna ketam pulak, simple je resepinya, anak2 Ana sangatle suka menu2 berkuah gini.. jom buat sup..sluurrppp!!!
**Ni dah laammaaa sangat buat cuma xtau bila boleh keluar sini..hehe..piss!!


White Snapper Fish Soup. (Sup Ikan Kerisi)
Resipi oleh : Chef Joha Hassan

Sup Ketam @ Ikan kerisi by AnnaQawina

Bahan2nya:
  • 1 ekor ikan kerisi, di belah ikut citarasa (Tun guna ikan merah)
  • 1/2 inch halia di hiris
  • 1/2 batang cili merah & hijau hiris
  • 2 ulas bawang putih di hiris
  • 1/2 labu bawang besar di hiris atau potong dadu kecil (Tun cincang)
  • 1 lobak merah di potong dadu kecil2
  • 2 biji ubi kentang di potong dadu kecil2
  • Daun sup/sadri
  • 2 sudu besar bawang merah goreng
  • Secubit lada putih
  • 1 kuib knorr ayam
  • Air secukup untuk kuah nya
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

* Tun tambah:
4-5 biji cili api- diketuk/dibelah 2
1/4 batang seleri-dipotong serong

Cara2nya:
  1. Panaskan minyak di periok, masukan bawang2, cili dan halia, goreng seketika . 
  2. Bila kelihatan lembut, tuangkan air secukup untuk kuah nya.Letakan kuib knorr ayam, garam secukup rasa. Masukan lobak merah dan ubi kentang yang di potong dadu2, masak hingga ia mula mendidih. 
  3. Letakan daun sup/sadri dan ikan kerisi yang sudah dibersih dan di potong ikut citarasa. 
  4. Sajikan panas2 bersama kicap, cili hiris perahan jus limau kasturi dan nasi putih.
#bole masukkan batang salari, soon, tomato biji..


Selamat mencuba & beristirehat..jumpa lagi

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...