03 Mei, 2013

FRUIT CAKE @ KEK BUAH

Assalamualaikum w.b.t
Bersiaran dikala hujan renyai2 membasahi bumi Petaling Jaya, sejuk nyaman rasa, mata pun kuyu nampaknya..haish..cekalkan hati taip resepi, kalau tak mau diam berselimut gamaknya, lepas ni kena siapkan tempahan cheesetart pulak.

Hari Jumaat amat singkat kat sini, sekejap lagi anak-anak akn balik sekolah pagi, kena siap2kan untuk solat Jumaat dengan ayahnya sekali terus pergi sekolah Agama kat Masjid tu. Terfikir..alangkah aman damai dan tenang jika Jumaat yang mulia ni cuti hari minggu kan, macam kat negeri ambo tu..takde nak terkejar2 balik sekolah, letih lesu anak-anak belum hilang kena kejar2 untuk pergi solat Jumaat dan sekolah pulak. 

Sama juga halnya dengan mereka yang bekerja, hmm..paham-paham sendirila..berpeluh2 berebut parking nak solat, nak makan lagi..kasihan kan..tu belum kereta yang kemek, guris, calar balar sebab parking merata sbb nak cepat & takde tempat parking. (rintihan mereka yang bekerja ni..saya menyampaikan je..hehe) Lagi bagus kalau cuti hari Jumaat..tu jela..doakan agar termakbul impian ni..amiin..
Harini nak kongsikan resepi kek buah bakar, bagi Ana boleh makanla berbanding kek buah yang beli kat kedai, hehe..memang ramai yang tak suka kek buah kan..Alhamdulillah kek ni Ana makan boleh habis lebih dari separuh..*eh kecik je pon..bukan buruk lantak ye..
Buat kek ni pun ada tujuan jugak, nak kirim kat Mek & Ayoh kat kampung, adik balik kampung untuk mengundi Ahad ni, mek dah pesan, buatla kek apa2, nak makan, dah lama tak makan kek,,kalau sempatla..katanya..
huhu..buat kek utk orang sempat je kan, kalini simpan tenaga buatkan kek untuk Mek & Ayoh lak. Sempatla buat Kek Buah ni, kek marble dengan Choc.Moist. Alhamdulillah, lega rasanya.
Terima kasih kak Ummu yang kongsikan resepi ni, memang laris jualan kek buah ni katanya. Alhamdulillah, moga bertambah rezeki akak ye. Ana kongsikan kat sini pulak, sesiapa yang nak mencuba silakan, nak order pon boleh, 1 bekas panjang foil tu RM10 sahaja. (iklan mesti ada..kalau tak macamana nak laku? haha..)
 
RESEPI KEK BUAH UMMU AIMAN
Sumber : AnnaQawina

Bahan2
  • 200 gm gula perang
  • 250 gm marjerin /Ana guna buttercup
  • 275 gm tepung kek(akak lbh suka guna tepung gandum je )/Ana pun sama
  • 200 gm buah-buahan campuran (nak tambah pun boleh)(beli di kedai bakery ya)
  • 4 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 sudu besar perahan lemon/ sunquick ( tak buh pun tak pe)

Cara2
1. Ayak tepung + baking powder terlebih dahulu. Kemudian campurkan buah2 an kering , gaul rata.
2. Pukul gula perang dan marjerin@butter hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu.
4. Masukkan campuran tepung dan buah2an kering tadi.Jangan over mix.
5. Masukkan perasa dan kacau hingga sebati *dengan senduk je
6. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 40 -45 min (ni ikut oven la ya..)

SELAMAT MENCUBA

02 Mei, 2013

KEK COKLAT MOIST

Assalamualaikum, selamat pagi khamis. update laju2..

Kek Coklat Moist nama diberi, 
Bukan untuk makan-makan sendiri 
Tapi ada orang nak beli
Resepi CMG akhirnya kucari..


Hehe..pantun dari dapoo..Okla..ada seorang kakak yang baik hati dan selalu order kek ni, nak kek untuk besday anak bujangnya tak silap Ana, nak ke yang biasa2 dibeli sebelum ni, jadi lepas Izah Muffin Lover tayang tangan gebu laling dia potong kek ritu, terus decide buat untuk Kak Aisyah ni. Dapat jugak rasa sikit masa kemas2kan kek tu, sedap la, rasa nescafe tu, Ana guna coffee emulco..Terima kasih Izah yang rajin buat kek dan terima kasih CMG untuk resepi ni.

Kek ni Ana cuma hiaskan dengan edible image seperti yang diminta Kak Aisyah, tepi2 kek ditabur badam panggang, sonang kan? cubalah mana tau kena dengan selera..

RESEPI KEK COKLAT MOIST

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 cawan tepung kek/tepung gandum*
  • 1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
  • 1 cawan gula halus (castor sugar)
  • 2 biji telur gred A
  • 125 g mentega
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 1/2 camca teh nescafe*
  • 1/4 cawan gula halus*
  • 1/2 cawan air panas*
  • 1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika

RESEPI CHOC.GANACHE
Bahan-bahan :
  • 200grm choc.compound
  • 100ml susu cair @ 150ml uht whipping cream
  • 1 sdt butter
Cara-cara :
  1. Satukan coklat dan susu/cream, dah agak mencair, tutup api dan teruskan mengacau hingga sebati dan halus.
  2. Masukkan butter dan kacau sebati, biarkan suam2 sedikit baru dicurahkan atas kek anda.
Selamat Mencuba

01 Mei, 2013

MINI PAVLOVA CK

Assalamualaikum
1 Mei 2013, cuti Hari Pekerja, yang bekerja dari rumah agak2 boleh aply cuti gak ke ni? hehe..apa2 pun selamat bercuti & beristirehat buat semua teman2..

Hari ni kita layan pavlova lagi, kali saiz kecik2..dibubuh nama Mini Pavlova..dah nama mini, sah2le kecik..dah kecik sah2 le murah sikit..hehe..nak bakar pun tak lama macam yg saiz dabak kan..Eh, suami saya suka la pavlova ni, takle manis sangat katanya..katanyala..tapi bukan selalu pun buat makan, sesekali kot tu yang terasa sedap tuh..hehe..
Ana paipkan terus dalam cup kertas, senang je nak jual, tak payah fikir dan risau pavlova retak ke hancur..hehe..tapi takat ni takde lagi pavlova yang hancur, Alhamdulillah. Masih setia dgn resepi CK ni, mudah dan senang, jom semak resepi sekali lagi, sebab harini hari pekerja, kita rajin sikit menyalinnya..*macam xde kaitan lak..
Hah..comel tak? Putih bersih suci seri murni jek..hehe..untuk mini pavlova, masa memasak dan suhu oven dikurangkan. Bergantung kepada saiz yg kita buat la ye.

RESEPI PAVLOVA CK
Mini Pavlova CK AnnaQawina

Bahan-bahan :
  • 4 biji putih telur
  • 1 cawan gula castor
  • 1/2 sdt esen vanila
  • 1 sdt cuka makan
  • 1/2 - 1 sdb tepung jagung

Cara-cara :
  • Pukul putih telur didalam bekas yang betul2 kering sehingga gebu, kemudian masukkan gula. Pukul lagi hingga adunan likat dan berkilat.
  • Renjiskan esen vanila dan cuka makan, pukul sebentar. 
  • Taburkan pula tepung jagung (Ana ayak tepung jagung kedalam mangkuk adunan). Kaup balikkan guna senduk hingga sebati.
  • Atur cup kertas pilihan, jika tidak menggunakan cup kertas, anda boleh juga membuat bentuk pavlova diatas kertas minyak macam biasa, saiz ikut suka ya.
  • Paipkan dasar pavlova dahulu didalam cup anda @ atas loyang. Kemudian paipkan bentuk dinding pavlova ikut suka nak macamana ya.
  • Panaskan oven selama 10 minit suhu 140'C, kemudian masukkan pavlova ke dalam oven, setelah 10 minit, turunkan suhu kepada 120'C selama 40 minit atau sehingga masak. Sentuh dan tekan sikit tengah2 pavlova tu, kalau jari tak tenggelam dan melekit tandanya dah masak lah tu.*Jangan tekan kuat2 lak, mau retak itu pavlova..huhu
  • Setelah masak, tutup suis oven, biarkan sehingga pavlova sejuk dgn pintu oven sedikit terbuka.
  • *Ana biarkan 10 minit setelah masak, kemudian keluarkan letak kat luar je sampai sejuk, kemudian baru tanggalkan dari kertas perlahan2..Alhamdulillah tak melekat dan pecah.
  • Hiaskan dengan krim pilihan dan buah2an segar.
 
KRIM PAVLOVA
200ml freshcream jenama VIVO, dipukul kaku dan boleh digunakan
 
KRIM KASTARD TRY MASAK
Bahan-bahan :
  • whipping cream (200gm )
  • susu segar (1/2 cawan)
  • vanilla (1/2 sudu kecil)
  • kuning telur (1 biji )
  • gula kastor (33gm )
  • tepung kastard (13gm )
  • mentega (25gm )
Cara-cara :
  • Pukul whipping cream dengan kelajuan tinggi sehingga kembang. Jika ia tidak jatuh apabila bekas pemukul terbalikkan, bermakna ia telah siap dipukul. Simpan di dalam peti ais terlebih dahulu.
  • Campurkan semua bahan-bahan didalam periuk, dan masak sehingga pekat dengan api yang sederhana. 
  • Apabila pekat, Sejukkan campuran kastard ini terlebih dahulu.
  • Kemudian, pukul sekejap campuran kastard bersama whipping cream tadi. 
  • Akhir sekali, letakkan custard cream filling di atas base pavlova. Susun buah-buahan segar pilihan yang disukai di atas filling.
  • Pavlova sudah pun siap untuk dihidang.
Sesiapa yang ada tips dan panduan berkaitan pavlova yang manis ni, bolehla share ye, boleh kita sama2 baiki teknik memasak dan tambah ilmu InsyaAllah

Tq Noorma..Selamat mencuba..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...