Jumaat, 15 Jun 2012

PENGAT KELEDEK CACA MARBA

Assalamualaikum

Lama tak menempel kat sini..menu semalam ni, dah petang ternampak Ibundo buat, pastu tengok lak Kak Yatie tayang menu lebih kurang, cepat2 ambe masuk dapo..godek2 apa yang ada, cuma sagu takde, caca tu pun pemberian Mama Hawa dulu..lom habis, cam sayang je nak guna..kekekeee..


Okla..nih resepi yer..ikut mana yang ada la, ikutkan menu biasa2 jek, cuma kita ni kalau orang tak tayang takdenya nak terliur & buat kan..inspirasi..iyer..inspirasi....tq Ibundo..Ana kopipes ok..

Campak pat lima ketol ais..pheewww......aku jugak makan tak hengat..grrrr!!

PENGAT KELEDEK CACA MARBA
Cetusan Idea : Dapur Ibundo

Bahan:
  • 2 biji keledek sederhana besar dipotong dadu kasar
  • 1 cawan ca ca direndam dulu 1/2 jam
  • 1/2 cawan sagu mata ikan direndam 1/2 jam
  • 1/2 cawan gula pasir (letak 1/4 cawan je)
  • 1 sudu kecil garam
  • Santan secukupnya (1/2 biji kelapa )*Guna santan kotak je
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 keping gula melaka@nise (panaskan dgn sedikit air sehingga larut)

Cara-Cara :
  • Rebus caca dalam santan hingga 3/4 empuk. Masukkan daun pandan.
  • Masukkan keledek & gula melaka yang ditapis.
  • Bila keledek hampir empuk, masukkan gula, garam dan sagu mata ikan.
  • Kacau selalu supaya santan tidak pecah.

5 ulasan:

Yatie berkata...

Assalamualaikum Anna,
waduh2...terliur plk tngk pengat Anna ni..tulah kalau tngk kawan2 masak ni, semuanya kecur je...semuanya nmpk menyelerakan...cheese choc tart kat bawah tu pun adoyaiiiiii..wat terliur yg amat sangatlah...

tun_telani berkata...

LOL~~ mmg nama dia caca marba ke kak anna? hihi..
skrg ni mmg panas sgt, dpt makan pengat sejuk2 mmg sedap.

Amie berkata...

tengok menu begini... dah terbayang juadah bulan puasa...oh Anna! Tak lama lagi bulan puasa ye...

Bicara Kak Noor berkata...

sedap makan time sejuk2 malam2 pun sodap tu Anna dah lama jugak akak tak makan macam ni..

mrs kayrul berkata...

sedapnya...selalu wat tak bubuh keledek...just caca tue dan sagu mata ikan jer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...