Sabtu, 16 Jun 2012

ALMOND CHIPS aka COKLAT CHIPS

Assalamualaikum..Moningggg..dah sarapan? Sekut kering cicah kopi pun jadiler..alas perut kan..Kami berdua makan nasi goreng nan seciput aje pagi ni, nasi lebihan semalam tak banyak..goreng cincai2 makan berdua ala2 'perantin' gitu..ngehehe..budak2 makan roti jela..tu pon beli..

Ini bukan sample sekut raya taon nih yer..ni buat sesaje tekak gatal nak makan sekut, sedap amat..tapi tak banyak kuantiti yang dapat, kalau nak buat makan anak2 sesuaila..sedap tau, rasa sangat kecoklatannya..hehe..


Tapi kan..masa buat sekut ni, Ana buat jugak tart shell, jadi sohler cik Abe tolong sudahkan sekut ni, sekali tengok dah siap..ruper2nya..besar gedabak beliau gentel, baru puas makan katanya (tp kan rasanya sebab nak cepat siap kot..kan??)..tu sebab tak banyak yang dapat..huhu..kalo jual mau pitam tokey..tak balik modal..haha..

Ok..ni resepi..sila rajin2kan buat, mungkin blh buat untuk juadah raya tahun ni yer..Tq Kak Zu & Gobok Buruk (buruk benor ker?..hehe)

ALMOND CHIPS aka COKLAT CHIPS
RESEPI ; GOBOK BURUK
Sumber : Dapur Kak Zu

BAHAN BAHAN

  • 295  gm butter
  • 2  telur kuning
  • 120 gm gula castor 
  • 1 tsp choc emulco 
  • 65 gm gula perang
  • 3 tbsp coklat powder
*
  • 320 gm tepung redrose @ tepung gandum
  • 50 gm tepung custard
  • 60 gm tepung ubi
  • 3/4  tsp soda bikarbonate
  • 1 tsp b.powder
  • 190  gm coklat chips
  • 155  gm almond nibs ( panggang )

CARA CARA :

1. Putar butter,gula castor,gula perang dan telur kuning hingga sebati *Guna senduk je..
2. Masukkan serbuk koko dan coklat emulco
3. Masukkan kesemua jenis tepung ( termasuk b.powder dan soda bikabonate ) yang telah di gaul sebati dan telah di ayak .
4.Masukkan  coklat chips dan almond yang telah dipanggang.
5.Tepek tepek kan nipis2 menggunakan kreativiti masing2
6.Bakar pade suhu 180 @ ikut  kepanansan oven masing2.
7. Bakar selama 20 hingga 30 minit..

SELAMAT MENGUKIS YER..

pstt : dengar2 kawan kita kat Ampang nun nak buat sekut bunga cina..bolehler g ngendeng sebalang 2..hehe

6 ulasan:

Rohah berkata...

sedapnya, rangup tu..

QA's ~ mamapapa berkata...

yummeyyhhh..dapnye :)

Bicara Kak Noor berkata...

akak selalu buat kukis setiap tahun time raya lah,boleh try Anna punya ni mesti sedap nampaknya kena buat dulu kot B4 raya heee

Nuwairani Ismail berkata...

dah lama tak menyinggah di sini. ada sekut rupenye. kalau raya, kite memang suke makan sebut pesen2 gini. sedar2 aje, habis sebalang.

Mamasya berkata...

Salam Anna.sedapnya ngunyah biskut choc , kalau ngadap kejap je licin balang.....

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

dah start test sekuk raya ke anna? kita paling mls buat sekuk raya... ikut2 mood gitu.... tahun ni taktaulah berapa jenis dpt buat.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...