Jumaat, 29 Julai 2011

MUFFIN COKLAT COKLAT CHIPS YOGURT

Assalamualaikum

Salam Jumaat buat semua kawan2..harap kita semua dirahmati hendaknya & sama2 beroleh keberkatan-Nya..

Masih lagi bersiaran, selagi mampu..hehe..Muffin yang sangat lembut, moist & sedap..penuh rasa coklat sebab dalamnya letak choc.chips kan..lain kali kena kurangkan kandungan gula dalam adunan, mungkin sebab choc.chips tu sendiri dah manis. Layan jela menu petang semalam..hehe..terima kasih buat Puan Izahdaut yang kongsi hasil yang sungguh sedap & senang ni..


MUFFIN COKLAT COKLAT CHIPS YOGURT
Sumber : izahdaut
Copy : Kak Anymz

bahan2 :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sb membumbung serbuk koko
  • 3/4 sk baking powder
  • 1/4 sk soda bikarbonat
  • 1/2 sk garam
  • 1/2 cawan + 2 sb gula perang *lain kali perlu kurangkan..
  • 3/4 cawan coklat chip
  • 1 biji telur- dikocok sedikit
  • 1 cawan susu segar
Bahan B :
  • 1/4 cawan yogurt
  • 1/4 cawan minyak sayur
  • 1 sudu kecil essence vanilla
  • 1 sk cuka *optional- jika tidak menggunakan telur




Caranya:


1. Ayak tepung, serbuk koko, soda penaik dan garam ke mangkuk besar.
2. Kemudian masukkan gula perang dan coklat chip. Gaul semuanya sebati. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk yang lain, sebatikan telur, susu segar, yogurt, minyak sayur dan essence vanilla.
4. Masukkan bahan basah ke dalam mangkuk tepung tadi.
5. Adunan sedikit cair.
6. Masukkan ke dalam muffin cup 3/4 penuh atau hampir penuh.
7. Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

13 ulasan:

Naz berkata...

Mak datukkkk.... Banyaknya choc chip Kt dlm mapin tu Annaaaa.. Sah2 la kena reduce gulanya tu dik oiii... Tp choc chip tu mmg sedap kan...

izahdaut berkata...

a ah memang manis kalau guna cok cip manis. aku ritu guna semi sweet cokchip.. tq sudi try..

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum anna..
apa kbar ari nie? moga sihat hendaknya yer...

sedaaapnya tgk muffin tu anna... tergoda tgk tau..

Anna Qawina berkata...

Kak Naz : haha..tu le pasal..sbb chips saya ni saiz mini..puas ank2 ngap kak..

Izah : tak pernah lak aku bli yg semi sweet tu..

Diana : Slaam D..Alhamdulillah sihat walafiat..t.kasih yer..

anymz berkata...

patut lah manis ana oi..banyaknya choc chip ko tuuuuu..:P

HaSue berkata...

gebus jer...aku kalo ltk coklat cips tu mmg krgkn gula gak naa..tp kalo lupa siap ler..hehe..
nampak gebus tu..

Mas berkata...

wahhhh...mewahnya ngan choc chips.....
sedapppppp....

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna...

Sedapnya Muffin Coklat Tu...Kak Lin Nak Pilih2 Chipnya Jer...hehehe

nOOrsha berkata...

salam..waa..nak kutil2 cklat cip tuh..mewah nampaknye!!~

hehe..salam ramadhan kak..jmpot amik kad kat uma k :)

Mamasya berkata...

Selamat berpuasa Anna sekeluarga. muffin choc chip ni dpt kat anak kejap je licin...penuh coklat...sedappp.

Ijan berkata...

Sedapnye choc muffin. ada choc chips yg lagi best tu :)
Selamat berpuasa!

Juwita Jamaludin berkata...

salam.. ana.. selamat berpuasa.. meriah nya coklatchip ni.. kalau meniaga ni kena charge lebih.. hihihihi

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Assalamualaikumwbh Sis…
Ayu ingin mengucapakan selamat menyambut ramadhan. Semoga kita sama2 memanfaatkan bulan yang penuh rahmat, keampunan dan yg dijanji dijauhkan dari neraka ini oleh NYA. Mohon maaf jika ada tersalah, terusik, terkata dan terbicara yang mungkin ada menyakiti selama ini.:)

Have a blessed and contented Ramadhan for u and family…Amen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...