Selasa, 20 Disember 2011

Asam Pedas Ikan Pari Rsp. Chef HanieLiza

Assalamualaikum w.b.t.

Bersua kembali..ye..ye..kembali..Alhamdulillah masih berkesempatan disini, apa khabar agaknya kawan2 yer, nampaknya ramai yang dah makin rajin update blog masing2, kita je yang terkedek2 lagi..ni kira nak panaskan enjin gak le ni, kot2 dapat yg suam2 pun jadila kan..hehe..


Menu asam pedas yang dah dekat 2 minggu buat ni membuatkan Ana tersenyum gembira, mana taknya, anak2 suka sangat masa buat asam pedas ni, tak sangka pulak, sebab budak2 ni kadang2 tu memilih je nak makan. Sedap kuah yang pekat sebab Ana blender sekali bunga kantan tu, memang selalunya begitulah kalau ada stok bunga kantan. Suami pun suka macam tu, yang lain2 tu potong2 jadi macam sayur pulak dalam kuah..mmm..sedap..macam2 versi asam pedas ni, kali ni cuba resepi simple dari Chef Hanieliza. Jom layan lauk yg live dari dalam periuk..haha..malas benar nak letak dalam pinggan masa buat ni, nak makan baru ceduk..heee


RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI
Sumber : Chef Hanieliza
Edit : 21 Dec.2011 12.53am
 

bahan :
  • 500 gm ikan pari [bersihkan]
  • 10 biji bendir
  • 1 biji buah tomato [belah 4]
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 5 tangkai daun kesum
  • 4 s/b minyak masak
  • garam 
  • 2 kuntum bunga kantan - dipotong serong *Ana tambah

bahan mesin :

  • 20 tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 s/k kunyit serbuk
  • 3 cawan air 
  • 1 kuntum bungan kantan *Ana tambah

Cara :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.

18 ulasan:

Amie berkata...

asampedas ikan pari memang sedap Anna, jarang orang tolak ni...

Nuridah berkata...

Kak Nur suker asam pedas...kira2 top list menu...mana2 pegi mesti carik asam podeh....haha.

izahdaut berkata...

nampak sedap la asam pedas tu anna. pekat nyer tu. haishh aku terliur gile ni. tapi bebahan mmg tak de kalau nak buat. next time la..huhu..

Liza berkata...

salam anna....peberet liza ni...suak tambah daun kesum bnyak2....wangiiiii

mala berkata...

assalamualaikum

mala pun lauk ikan pari hari ni tapi masak kari :-)

quinnie berkata...

anna..ikan pari memang terbaik kalau nak buat asam pedas ni..sedapnya..lama tak makan ikan pari...huhuhu

Qhaifa Nur berkata...

suka ikan pari....
nampak menyelerakan..

Roses_Leo09 berkata...

emmm......
asam pedas ikan pari sedap ni ana.
adoi ... terujanya temgok ....

Zaliedana berkata...

Assalam kak ana,sy pon da wat asam pedas gak arini,hb mmg suka jer,xsangka ank 1st pon selera jer mkn tadi..Nmpak yg akak nih pekat jer,sy tadi pon wat pekat2,xabis leh cicah roti jer,hihi..

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Anna....

wah.....asam pedas yg menyengat ni....

MMM baru perasan u dah start wat homemade business.....bagus nyeee!!

Acik Erna berkata...

assalam anna..acik pun suka sangat makan asam peas ikan pari..buat kuah pekat2 best kan..

Hassan berkata...

Salam Sejahtera
Blog yang menarik ~~~

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Anna..
Harap ana dan anak2 serta suami sihat yer.. Lama tak nampak di cyber. Akak yg sibuk ker ana yg sibuk? hehehe

Suka sgt ikan pari yg buat asam pedas. Always fav since budak2 lagi..nyum....

dZana berkata...

jln ptg.. ikan pari asm pedas fav hb akk ni.. tpi akk jer yg lum pndai mkn ikan ni..

..::..aRe-Na..::.. berkata...

perghhhhh..dapnyerr...asam pedas..
tgk pun dh mnyelerakan..

maz berkata...

salam ana...kmaz ng hb pun pling suke msk asam pds ni..xmuak kan...mkn nsi pun brtmbah2...hehee..sni ikan pri xdee..biasa kmaz duk guna ikan bsar2 je..sdpp sngat npak asam pdss ana tuu...

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Akak selalu dengar nama anna ni tapi belum pernah berkontact...salam kenal dari akak...and yang ini memang seentero dunia punya favourite...kalau akak dengan kuah2nya akak hirup sekali

ikan patin asam pedas berkata...

mmmss mantap nih resepnya.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...