Assalamualaikum w.b.t.
RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI
Sumber : Chef Hanieliza
Bersua kembali..ye..ye..kembali..Alhamdulillah masih berkesempatan disini, apa khabar agaknya kawan2 yer, nampaknya ramai yang dah makin rajin update blog masing2, kita je yang terkedek2 lagi..ni kira nak panaskan enjin gak le ni, kot2 dapat yg suam2 pun jadila kan..hehe..
Menu asam pedas yang dah dekat 2 minggu buat ni membuatkan Ana tersenyum gembira, mana taknya, anak2 suka sangat masa buat asam pedas ni, tak sangka pulak, sebab budak2 ni kadang2 tu memilih je nak makan. Sedap kuah yang pekat sebab Ana blender sekali bunga kantan tu, memang selalunya begitulah kalau ada stok bunga kantan. Suami pun suka macam tu, yang lain2 tu potong2 jadi macam sayur pulak dalam kuah..mmm..sedap..macam2 versi asam pedas ni, kali ni cuba resepi simple dari Chef Hanieliza. Jom layan lauk yg live dari dalam periuk..haha..malas benar nak letak dalam pinggan masa buat ni, nak makan baru ceduk..heee
RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI
Sumber : Chef Hanieliza
Edit : 21 Dec.2011 12.53am
bahan :
bahan mesin :
Cara :
bahan :
- 500 gm ikan pari [bersihkan]
- 10 biji bendir
- 1 biji buah tomato [belah 4]
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 5 tangkai daun kesum
- 4 s/b minyak masak
- garam
- 2 kuntum bunga kantan - dipotong serong *Ana tambah
bahan mesin :
- 20 tangkai cili kering
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 s/k kunyit serbuk
- 3 cawan air
- 1 kuntum bungan kantan *Ana tambah
Cara :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.
17 ulasan:
asampedas ikan pari memang sedap Anna, jarang orang tolak ni...
Kak Nur suker asam pedas...kira2 top list menu...mana2 pegi mesti carik asam podeh....haha.
nampak sedap la asam pedas tu anna. pekat nyer tu. haishh aku terliur gile ni. tapi bebahan mmg tak de kalau nak buat. next time la..huhu..
salam anna....peberet liza ni...suak tambah daun kesum bnyak2....wangiiiii
assalamualaikum
mala pun lauk ikan pari hari ni tapi masak kari :-)
anna..ikan pari memang terbaik kalau nak buat asam pedas ni..sedapnya..lama tak makan ikan pari...huhuhu
suka ikan pari....
nampak menyelerakan..
emmm......
asam pedas ikan pari sedap ni ana.
adoi ... terujanya temgok ....
Assalam kak ana,sy pon da wat asam pedas gak arini,hb mmg suka jer,xsangka ank 1st pon selera jer mkn tadi..Nmpak yg akak nih pekat jer,sy tadi pon wat pekat2,xabis leh cicah roti jer,hihi..
Anna....
wah.....asam pedas yg menyengat ni....
MMM baru perasan u dah start wat homemade business.....bagus nyeee!!
assalam anna..acik pun suka sangat makan asam peas ikan pari..buat kuah pekat2 best kan..
Assallamualaikum Anna..
Harap ana dan anak2 serta suami sihat yer.. Lama tak nampak di cyber. Akak yg sibuk ker ana yg sibuk? hehehe
Suka sgt ikan pari yg buat asam pedas. Always fav since budak2 lagi..nyum....
jln ptg.. ikan pari asm pedas fav hb akk ni.. tpi akk jer yg lum pndai mkn ikan ni..
perghhhhh..dapnyerr...asam pedas..
tgk pun dh mnyelerakan..
salam ana...kmaz ng hb pun pling suke msk asam pds ni..xmuak kan...mkn nsi pun brtmbah2...hehee..sni ikan pri xdee..biasa kmaz duk guna ikan bsar2 je..sdpp sngat npak asam pdss ana tuu...
Akak selalu dengar nama anna ni tapi belum pernah berkontact...salam kenal dari akak...and yang ini memang seentero dunia punya favourite...kalau akak dengan kuah2nya akak hirup sekali
mmmss mantap nih resepnya.. :)
Catat Ulasan