Jumaat, 2 Disember 2011

Kek Coklat Fendi & Coklat Ganache

Assalamualaikum w.b.t

Salam penuh berkat buat semua penghuni alam..Jumaat yang damai & harap diberkati oleh Allah s.w.t hendaknya sentiasa. Bagaimana dengan perkhabaran teman2 tersayang? Harapan yang menggunung agar anda semua sentiasa dalam lindungan Allah Ta'ala selalu.

Dalam kedinginan ini, dalam kegembiraan kita, ada jua terselit kisah duka seorang sahabat alam maya kita..Harapan Ana agar 'dia' tabah mengharunginya & cepat sihat macam selalu. 'Dia' yang dimaksudkan itu biarlah rahsia dulu, cuma sama2lah kita mendoakan beliau agar kembali pulih & boleh berblog macam biasa disamping gembira bersama suami & anak-anaknya yg tersayang.

Hari ni Ana nak kongsikan sebiji kek yang dibuat minggu lepas rasanya, kek ni sebenarnya ditempah oleh jiran untuk majlis doa selamat sempena berkhatan anak lelakinya, dia minta sebiji kek yang boleh dimakan ramai, dalam erti kata lain kek yang agak besar dalam bajet yang agak rendah. Jadinya Ana cari resepi yang simple bahan2nya maka jumpa juga dari laman MyResipi. Kek Coklat popular dari Fendi. Dah ramai yg pernah mencuba kan..Izah, NoorSha, Kak Ummi, Cekgu Hana, Kak InaKl, sekadar beberapa nama, sila angkat tangan sape yg pernah cuba? nanti nak letak link..heee..


Lepas doa selamat tu Ana pun sempat ke majlis tersebut & kek tu licin sebelum Ana selesai makan..ramai yang makan tu kata sedap & tanya tuan rumah pun begitulah katanya..Alhamdulillah, lega rasa hati, sebab Ana tak pernah buat utk mkn2 lagi kek resepi ni, itu yang risau akan maklumbalas tu kan..lepas ni kena buat utk mkn2 sendiri pulak. InsyaAllah. 

Selain tu Ana nak kongsikan 1 resepi topping Ganache yang pertama kali dicuba & hasilnya sangat memuaskan, cantik licin & senang nak 'set' kat atas kek tu, lepas seketika dah boleh hias dengan coklat putih (hiasan yg simple..hehe), takdela nak menunggu lama topping tu keras, siap meleh lagi kan..jenuh nak ngelap, itu pengalaman sebelum nila, sebab kita guna resepi yang bahan2 dia simple je bukan yang guna whipp.cream tu. Saki baki lebihan letak kat kek disapu kat roti & biskut serta di makan begitu saja, sangatla sedap..heehe..Kira TERBAIK bagi diri ini setakat ini, Alhamdulillah. Jadi meh kita semak apa yang patut, sesiapa yang nak cuba dipersilakan & lihat hasilnya. Terima kasih ats perkongsian ini & buat semua yang berkunjung.

RESEPI KEK COKLAT FENDI75

Bahan-bahan ( saiz 20 cm )

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang*Ana tak cukup gula perang,jd guna gula castor semuanya (1 1/2 cawan)
Bahan A
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat *Ana guna susu cair je
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe *Takde stok nescafe
Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate *Ana letak 1 1/2 sdk shj
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
** Topping **-Ana Tak Buat-
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak

Cara-cara

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk *Ana buat topping guna resepi dibawah ya..


TOPPING COKLAT GANACHE
Sumber : Kak Liza & Mama Sya fp
(UPDATE 20 DEC.2011)
*Topping ini jika diletakkan dlm peti ais, perlulah dibiarkan pada suhu bilik terlebih dahulu sebelum memotongnya, jika tidak, coklat tersebut akan pecah sebab agak keras, tetapi sesuai jika nak bawa berjalan jauh tanpa peti sejuk dalam kereta*

Bahan-bahan : (Ana buat separuh je)

*250 grm coklat masakan *Ana guna Coklat Compund brand Beryl's
*30 gm cocoa butter *blh cari kat kedai bakery
Cara :
1. Masukan semua bahan dalam periuk kecil.
2. Panaskan periuk kecil dalam periuk/pan yg lebih besar yg berisi air dan sentiasa kacau supaya coklat larut. (double boiler)
3. Sejukkan sebentar supaya coklat agak pekat.
4. Curahkan perlahan atas kek colak dan ratakan dengan spatula kek dan gunakan sikat kek untuk membuat corak. (suka hati nak buat mcmana la kan..)
5. Hiaskan topping mengikut kredibiliti sendiri.


*Untuk hiasan menggunakan coklat putih, sekadar mencairkan secara double boiler tanpa ditambah apa2 bahan lain ke dalam coklat tersebut, sedia digunakan. (Update) Untuk warna oren@lain2 warna yg kita suka, cuma titikkan pewarna dlm adunan coklat putih tu, seeloknya guna warna jenis oil base, yg pewarna lain pun takpe, boleh jugak..*


SELAMAT MENCUBA

27 ulasan:

Liza berkata...

salam ana...wahhh cedapnya kek coklat...meleleh ayayq liuq dah ni...slurpppp,,,,hihihihi

Amie berkata...

Selamat pagi Anna,
siap meleleh lagi cokelat tu...aduh! liur kita pun meleleh sama ni...

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna...

Lalalalalalala....Senangnya Buat Kek Coklat Ni...Sedapnya...Sampainya Hati Anna Tak Nak Bagi Kak Lin Rasa...

tun_telani berkata...

morning kak anna ^^ tun pernah buat kek fendi nih, mmg sedap! tp jarang2 ada stok susu coklat tu, tu yg jarang buat.

Sharifah Nadzarah berkata...

wah best3..anna yg deco warna oren & putih tu guna ape ye??

Anna Qawina berkata...

LIZA : ye sedap la ni..hehe

KAK AMIE : lap2 air liur tu kak..hehe

KAK LIN : kita pon tak rasa kak..cedihnya kan..

TUN TELANI : akak mmg tak guna susu coklat, guna susu cair cam biasa je, kdg2 akak guna susu tepung coklat anak akak..bancuh air..heheh

SHARIFAH NADZARAH ; corak tu coklat putih tu je, nak warna boh kaler, saya guna kaler jenis oil base, kaler dia menyerlah walau boh sikit..tryla

dZana berkata...

Aslmkum ana.. pagi2 dah buat terliur akk ni.. dah lam gak tak buat kek coklat.. rasa nk buat.. tpi kene survey dulu sapa nk makan.. huhuuu

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ANNA wah menarik kek coklatni licin aja pemuakaannya....mcm nak rasa aja...rajin ank..moga bis bejln dgn lancar dan di murahkan rezeki lg

Qhaifa Nur berkata...

geramnya tengok kek coklat ni...
suka coraknya simple aja..

Zaliedana berkata...

Assalam kak anna,nmpk sgt2 sedap ngan topping leleh2 tuh..Akak topping tuh gna cocoa butter n compaund ceklat ajer,xkeras ke..Sy nak juga try wat resepi ni nanti2,ceklat beryls n cocoa butter da ja,coz baru nih da wat homemade ceklat..

cik cek berkata...

Topping coklat ganache tu seakan2 buat coklat ek...menarik jugak tu...lenkali leh cuba buat...mesti sedap kan....:)

maz berkata...

kekk ni memang sdppp ana kan..kmaz pun dh bnyk kli buat..buat cc pun xde msalah..dan bhn2 pun simple je kan..

HomeKreation berkata...

Siapa yg tak suka kek coklat.... ada lak topping cam gini...!

Ayu berkata...

Assalam anna,
choc ganache yang anna buat... gunakan milk chocolate ke?..bukan dark choc kan..sebab akak tengok tak ada whip cream cuma coco butter & cooking choc aje ya..kek coklat tak kiralah macam mana recipenya asal coklat pasti sedapp..tengok anna punya rasa kecur pulak ..

Anna Qawina berkata...

KAK ZANA : takde sape nak mkn ye..apa kata jemput kitaorg nu mkn2, hihi

KAK SHEILA : Alhamdulillah kak..sedap kek ni kata yg dah cuba, saya nak buat lg nnt..meh dtg rumah..hhe

QHAIFA NUR : geram ye..g buat jap..hehe simple 2 gini je kita reti, nak pusing2 tangan deco tak reti dah..

ZALIENDA : aa..2 bhn ni je, bila dia sejuk nmpk cam beku tp bila potong tak keras, kalau nak bawak g jln jauh rasanya jenis gini sesuai kot..tak mudah cair kan..try dulu nnt bgtau akak..hehe

Anna Qawina berkata...

CIK CEK : a'alaa kan, tp kalau nak buat homemade choc.boh cocoa butter cuma terpakai utk yg guna cooking choc.biasa tu, kalau guna compound dah ta payah boh cocoa butter dah..tryle..sedap dok jilat2 mangkuk..haha

KAK MAZ : sihat kak? sedap ya..nnt nak buat utk mkn2 sdri lak..mana aci buat tuk org je kan..hehe..menarik gak tu boh dlm cc cup kan..senang nak mkn..

HOMEKREATION : Akak..mmg takleh nak tinggal kan yg ada coklat ni..meh2 kita makan..haa..buat dulu..hehe

KAK AYU : a'a kak Ayu..kalau dark choc.tu kena tambah susu pekat sikit bg manis, kalo x rasa cam pahit lak..saya ni jenis yg tak pernah beli whipp.cream..tu yg cari rsp ni..hehe

Nieza berkata...

ting tong!! datang nk mkn kek cekelat ni...ada lagi tak tuan umah?..hehe
sedap gilos nengok kek gini anna..pos mai sini skit yer nanti..hehe

Wattie berkata...

sedapnya kek coklet

Yatie berkata...

Assalamualaikum Anna,
sedapnya tngk kek coklat ni..meh buatkan akak sebuku..sok birthday akak...watkan special tawwwww..

quinnie berkata...

kita pernah buat kek fendi ni...tapi bertahun dulu la..hehhhe

menarik la topping tu...tak pernah beli coco butter...teringin lak nak rasa..:)

JaSSNaNi berkata...

best nye, kat sini ada kek cekelat... nak gakkkkkk.. nak wat, tapi rasa cam susah plak, hmmmm mintak sepotong leh tak?

Mamasya berkata...

Aslmkum Anna

Ohh patutlah Anna tanya mamasya fp...tu dapur satu lagi tp skrg ni dah jarang berasap...tak sempat sejak ada dapur baru. topping tu mmg mudah...antara topping yg pernah cuba awal2 dulu. kek coklat Fendi ni pernah cuba mmg sedapp...tambah2 letak topping

Ida,Japan berkata...

wahhh..tergoda nengok kek cokelat anna ni...cantik dan nmpk sgt sedap

Ezadlieza berkata...

salam anna...yuhuuuuu ada sibuk ker tu...maklum ler kan anak2 cuti sekolah nih...meh ler kek tu ckit..hari2 dok tgk kek nih...

anymz berkata...

semakin mengancam kalbu kek ana.hehe

Tanpa Nama berkata...

slm k ana..i dh wt kek ikut resepi ni tp yg peliknya time bakar naik comel ..bila dh sejuk turun blk n dlm kek xde corak/ xde ruang udara cm xmsk tp time tutup api cucuk ngn garfu xlekat dh..nape erk? ke soda bikarbonat o baking poweder yg xcukup..soda bilarbonat i letak 1 sudu kecik je.. tp yg topping tu ikut resepi fendi mmg jd n sedap..pki koko von houten jer..

Azfa berkata...

wah..sedapnyee kek ni..Salam Perkenalan dari saya kak..mohon kongsi resipi ye..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...