Juadah berbuka puasa tempoh hari, buat untuk minum petang pun boleh kan. "Butir Nako" panggil rakyat Klate..saya simpan disini resepi untuk rujukan akan datang. tq Kak Azie
Resepi : Azie Kitchen
Bahan-bahan kuah:
- Santan pekat
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Gula dan garam – secukup rasa
- 1/2 sudu kecil Halba
Cara memasak:
- Satukan semua bahan dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana.
- Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Saya masukkan juga lebihan air daun pandan tadi ke dalam kuah.
- Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak. Tutup api…
Bahan-bahan biji nangka:
- 1 cawan tepung beras pulut
- Air daun pandan – kisar daun pandan, tapis dan ambil airnya
- Pewarna hijau Sedikit air kapur
- Garam
Cara membuat:
- Sebelum menguli, panaskan dahulu air di dalam periuk (air separuh periuk).
- Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati.
- Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.
- Kemudian bentukkan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula).
- Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.
- Apabila biji nangka masak, ia akan timbul di permukaan air. Bolehlah angkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.
1 ulasan:
Sedapnya...
Baru tahu org kelantan panggil bubur biji nangka .
Catat Ulasan