29 Disember, 2020

BUBUR BUTIR NANGKA

Juadah berbuka puasa tempoh hari, buat untuk minum petang pun boleh kan. "Butir Nako" panggil rakyat Klate..saya simpan disini resepi untuk rujukan akan datang. tq Kak Azie

Resepi : Azie Kitchen

Bahan-bahan kuah:
  • Santan pekat
  • 2 helai daun pandan -  disimpul
  • Gula dan garam – secukup rasa
  • 1/2 sudu kecil Halba

Cara memasak:
  • Satukan semua bahan dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana. 
  •  Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Saya masukkan juga lebihan air daun pandan tadi ke dalam kuah.  
  • Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak. Tutup api…


Bahan-bahan biji nangka:
  • 1 cawan tepung beras pulut
  • Air daun pandan – kisar daun pandan, tapis dan ambil airnya
  • Pewarna hijau  Sedikit air kapur
  • Garam

Cara membuat:
  • Sebelum menguli, panaskan dahulu air  di dalam periuk (air separuh periuk).
  •  Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati.
  • Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.
  • Kemudian bentukkan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula).
  • Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.
  • Apabila biji nangka masak, ia akan timbul di permukaan air. Bolehlah angkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.
Selamat mencuba

1 ulasan:

cahayahidupku.blogspot.my berkata...

Sedapnya...
Baru tahu org kelantan panggil bubur biji nangka .

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...