07 Jun, 2016

Ketam Lemak Cili Padi

Assalamualaikum w.b.t
2 Ramadhan, dah ada menu berbuka@ sahur? Ketam sedap jugak kan, tapi malas betul nak korek isinya..hehe. Asal sedap & mengenyangkan apa salahnya bersusah2 sikit kan. Ikhlas buat pahala pun dapat.

Resepi saya menuntut 2 minit dengan otai Rembau nun..haha.. biasala zaman canggih ni nak masak nak tanya apa pun laju je kan, malas nak fikir panjang sebenarnya..
Terima kasih kak Anim, cepat & sedap, Ketam Lemak Cili Padi ni. Jom intai resepi mudah & sedap ni.

RESEPI KETAM LEMAK CILI PADI
Sumber : Kak Anim
Bahan2 :
  • 4 ekor ketam, dibersihkan
  • 2 batang serai, diketuk
  • 1 inci kunyit hidup
  • segenggam cili padi (atau ikut suka tahap kepedasan masing2)
  • Bawang merah kecil
  • Santan sederhana pekat (saya guna Santan KARA 2 kotak  500ml)
  • Garam
  • Asam keping
  • Daun kunyit hiris
Cara2 :
  • Kisar  kunyit & cili padi.
  • Hiris halus bawang merah.
  • Satukan semua bahan kecuali santan dalam periuk bersama ketam.
  • Panaskan dengan api perlahan sehingga merenih air ketam, kemudian barulah masukkan santan secukupnya
  • Kacau2 sehingga mendidih, tutup api & tambahkan garam/gula secukup rasa. Taburkan hirisan daun kunyit jika suka.
SELAMAT MENCUBA

1 ulasan:

Qhaifa Nur berkata...

bila masak sedap2 ni lg anak2 bersemangat nk posa

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...