2 Ramadhan, dah ada menu berbuka@ sahur? Ketam sedap jugak kan, tapi malas betul nak korek isinya..hehe. Asal sedap & mengenyangkan apa salahnya bersusah2 sikit kan. Ikhlas buat pahala pun dapat.
Resepi saya menuntut 2 minit dengan otai Rembau nun..haha.. biasala zaman canggih ni nak masak nak tanya apa pun laju je kan, malas nak fikir panjang sebenarnya..
Terima kasih kak Anim, cepat & sedap, Ketam Lemak Cili Padi ni. Jom intai resepi mudah & sedap ni.
RESEPI KETAM LEMAK CILI PADI
Sumber : Kak Anim
Bahan2 :
- 4 ekor ketam, dibersihkan
- 2 batang serai, diketuk
- 1 inci kunyit hidup
- segenggam cili padi (atau ikut suka tahap kepedasan masing2)
- Bawang merah kecil
- Santan sederhana pekat (saya guna Santan KARA 2 kotak 500ml)
- Garam
- Asam keping
- Daun kunyit hiris
- Kisar kunyit & cili padi.
- Hiris halus bawang merah.
- Satukan semua bahan kecuali santan dalam periuk bersama ketam.
- Panaskan dengan api perlahan sehingga merenih air ketam, kemudian barulah masukkan santan secukupnya
- Kacau2 sehingga mendidih, tutup api & tambahkan garam/gula secukup rasa. Taburkan hirisan daun kunyit jika suka.
1 ulasan:
bila masak sedap2 ni lg anak2 bersemangat nk posa
Catat Ulasan