Ahad, 2 Januari 2011

PANCAKE...luluskah??

Assalamualaikum & selamat berhujung minggu..

Percubaan pertama buat pancake, agak2 jadi ke ni wahai "sipu-sipu pancake?"..hehe..hari2 tengok sana sini buat pancake, tak berani nak cuba bkn sbb apa, sebab takde pan yang comel kecilnya, yang ada semua besar2 gedabak, silap2 pancake jadi telur dadar..haha...


Jadi semalam pergi beli barang2 dapur, jumpa la pan kecik tu, kecek-kecek sikit Cik Abe tu, kata nak buat lempeng @ pancake cantik2 sikit guna pan ni, pastu permohonan diluluskan..apalagik..rembat jela 1, huh!! kecik2 je pun dah dekat RM10.00...hihi...


Rasanya resepi ni asas kepada pancake kot, dalam banyak2 resepi yang Ana jumpa, ni jela yang guna bahan2 biasa, kat rumah takde tpg naik sendiri, yg ni guna tepung gandum...jumpa pun pas jelajah dari 1 negara ke 1 negara..last2 balik Malaysia sampai Ganu baru berkenan dgn rspnya..cuma Ana tak buat gulung, buat biasa2 je..mintak halal copy rsp kat sini ye Kak Nor..t.kasih..

PANCAKE ROLLS by Lydia@Skyblue..
Copy : Kak Nor@Secubit Garam

Ingredients (makes 6):
1 cup All purpose flour
1 tbsp White sugar
1 tsp Baking Powder
½ tsp Baking Soda
4/5 cup Milk..*Ana bancuh susu tepung dengan air
1 Egg, beaten
½ tsp Vanilla Extract.*Ana guna esen vanila jer
½ tbsp Cooking Oil
Pinch of salt

Fillings (suggestion):
Sliced Cheese
Jam
Kaya
Red bean paste
Methods:
  1. Sift together flour with baking powder and baking soda, set aside.
  2. In a mixing bowl, bring together all other ingredients, mix until well blended.
  3. Stir in sifted flour and mix until just combined.
  4. Heat a non-stick pan on low heat, transfer one-sixth of the batter into the pan. Cook until bottom is golden brown.
  5. Remove from pan. When is cool enough to handle, place a slice of cheese on top or spread jam/kaya and roll it up. Set aside to cool with seal side down, this will help the roll to keep in shape.
  6. Cut into serving size, also to reveal the beautiful pinwheel pattern. 
** Ana guna cara Kak Nor, guna 2 pan, supaya cepat siap
Pstt: kalau ada rsp2 yang simple2 jgn lupa bgtau yer,,hehe...

8 ulasan:

K.Nor berkata...

salam ana, ooo buat pancake ya.. ni resipi lydia kan yg akak buat roll tu.. cuba ana buat yg pancake hajar tu.. lagi la gebus gebas dan moist. akak dan anak2 semua prefer yg tu.

rasanya kalau ana guna resipi pancake hajar tu, boleh guna tepung biasa, letak jer secubit soda bikarbonate (jgn banyak nanti pedor/pahit/payau). dlm resipi dah disuruh letak baking powder dan garam kan, so tak perlu la tambah lg 2 item ni.

biasanya dlm self raising flour ada terkandung tpg, baking powder, soda bikarbonat dan garam. kita boleh buat apa2 resipi yg perlu guna SRF kalau tak ada stok SRF kat dapur, cuma tambah jer sket bahan2 yg k.nor sebut tu..


psst!! dah cantik pancake tu, kaler pun agak serata.. nice :)

Anna Qawina berkata...

wah..panjang lebor kak nor bg tutorial..ngeh..ngeh..akn dicoba lagi & lagik..t.kasih kak...

Mas berkata...

anna, dah ok pancake kau tu..dah cantik..he..he..janji sedappkan....

Noorma Ismail berkata...

lawanyer pancake..kita tak pernah cuba lagi..sbb takde pan kecik..meh lempar kat sini satu.. nk cicah kari boleh tak??

Anna Qawina berkata...

Mas : rasanya dah ok kot..pasni leh try lagik..hihi

Norma : kita pun baru je ada, 1 je beli, nak lempar kang bengkok lak..g beli nun..kihkoh

izahdaut berkata...

ana... weh murah la tu kalau rm10...mana jumpa pan gitu..biasanya kecik pun mahal..entah apa2 tah...haha..wah banayk tuh.meh kongsi2 sikit

Anna Qawina berkata...

Izah : beli kat Mydin USJ..5 inci je..kecik je kot tu yg murah..Murah?? rasanya bg aku dah mahai nih..haha..

Ayu Safieza berkata...

Anna...mm amazing pancake tu...wat kak ayu nak try gak....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...