Isnin, 30 Mei 2011

JEMPUT Ler...

Assalamualaikum

Bersua kembali setelah beberapa hati tak mengupdate blog ni, balik kampung suami kejap, makan kenduri saudara..ala-ala sibuk jugakla, maklum dah mula cuti sekolah kan..petang tadi bikin jemput-jemput pisang je, maklum..pisang emas setandan bawa dari kampung..*terbakor tak org dgr setandan tuh?* ...apa nak buat, rezeki dari kampung kan..permulaan menu pisang dimulai dengan jemput-jemput jer..hehe..kali ni buat 2 adunan terus, ayah Ana pun sempat makan petang tadi, sekarang dah bertolak ke kampung dah..semoga selamat perjalanan ayah ke destinasinya yang dirindui....


Meh..layan jemput-jemput nih, resepi simple & sedap lagi dari Choppy@myresipi tu le..suka dengan kelembutan jemput2 ni..dengan rajinnya resepi disalin sekali lagi..hehe..yang buat sebelum ni ada SINI..

 

JEMPUT-JEMPUT PISANG

Sumber : Choppy@myresepi

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 cawan pisang yang dilenyek
  • 11/2 cawan tepung
  • 1/2 cawan gula
  • sedikit esen vanila
  • 1 sudu kecil baking powder
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Campur semua bahan-bahan kecuali minyak. Kacau biar rata/ sebati
  2. Panaskan minyak. Bila dah panas, ambik sudu dan basahkan dengan air. Ceduklah sikit-sikit masuk ke dalam minyak panas.
  3. Goreng sampai perang. Lapik jemput-jemput dengan kitchen paper apabila keluar dari kuali.
  4. Siap untuk dimakan

4 ulasan:

Nieza berkata...

amboi bestnya depa blk kg....tumpang gumbira jer lah org kat sini...huhu sedap tu layan jemputx2 tu.... pos mai ler skit pisang yg setandan tu anna...mana leh abis byk tu...hehehe

nk jwp soalan anna tadi: kelapa kering tu bubuh air skit pastu kalau ada santan serbuk bubuhla skit tak mau bubuh pun boleh pastu kacau masuk m/wave sat...siap..hasilnya lbh kurang sama mcm kelapa parut frsh juga...selamat mencuba:)

Wattie berkata...

Assalamualaikum Anna,
Akak memang suka sangat ngan cekodok pisang ni....sekali hadap selesai sepinggan...heheheh

ilahjy berkata...

salam anna
boleh habis ker setandan tuuu hehe kalu tak hbis pos ke keramat tau...
simpan la pisang tu dlm esbok.. kek lagi gebuss jika masak ranum/lembek.. kalu mengkal2 nanti kek bantat..tak berapa sedap...
abg suka cekodok...kalu ada pisang itu yg kena buat dulu...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Ni pisang dari kampung ker?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...