Rabu, 1 Jun 2011

PUDING TEMBIKAI

Menu desert petang ni, buatnya malam tadi, sebelum lelap mata..harini sedang elok boleh makan sejuk-sejuk..sebenarnya pagi2 lagi Adam dah buka peti ais & nampak merah2 ni, dia tanya boleh makan tak? hehe...Umminya ni kalau boleh nak tunggu masa yang sesuai dulu baru boleh keluarkan dari peti sejuk...maknanya kena tunggu petang makan sama-sama dengan ayahnya la nanti..tapi bila dah potong, tukang potong & pembantu cilik si Hannah dah ngap hampir suku dah puding ni....sedap & sedang2 manisnya..


Resepi asal dipopularkan oleh Noorma, tapi Ana ikut LinaPG ubah adunan tu..tapi kat sini adunan tu diubah sedikit bahannya..semalam Kak IlahJY dah tayang..nampak cantik sangat lapisannya, yang kita buat ni lapisan putih tu dah tenggelam dalam warna hijau tu..sebab masa tuang lapisan putih, lapisan hijau belum betul2 pejal lagi..bercampur sikit..takpela..belajar dari kesilapan & kegopohan sendiri..kalau tak tak tahu mana yang betul/tidak kan..kena cuba-cuba dulu..


Resepi yang ada kat sini dah Ana edit, sebab blender basahku belum ada pengganti, jadi tak boleh nak blend roti (resepi asal), jadi Ana subkan dengan tepung kastard. Kalau sesiapa nak tengok resepi asal boleh terjah blog Cendana Kasih / LinaPG yer..

PUDING TEMBIKAI
Sumber : Cendana Kasih
Olahan & Copy : LinaPG & Kak IlahJY

Bahan-Bahan:
  • 1 paket agar2 serbuk (10g)
  • 2 1/2 sdb tepung kastard *resepi asal guna 2 keping roti gardenia
  • 4 cawan air 
  • 1/2 cawan gula 
  • 1/2 cwn susu pekat 
  • 1 cawan susu cair 
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • cincau dipotong kecil *Tak letak(saya guna sedikit adunan agar2 yg dicampur choc.emulco, bekukan & potong dadu)
  • sedikit pewarna hijau/merah
Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu, campurkan susu cair, susu pekat & tepung kastard, kacau sebati & tapiskan.
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan no.2 ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api. (masa ni boleh ambil sesenduk adunan & letak coklat emulco, kacau sebati & bekukan-utk biji tembikai)
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai) lebih kurang 1cwn. Biar keras sedikit.
  5. Pastu sedikit lagi warna asal (3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau/agar2 coklat tadi sebagai biji tembikai.
  7. Biar sejuk. Simpan ke dalam esbok
**Pastikan lapisan awal pejal sedikit baru letak lapisan seterusnya perlahan-lahan, jangan tunggu keras sangat, nanti tak melekat pula lapisannya **

22 ulasan:

Yatie berkata...

Assalamualaikum Anna,
uwaaaa dah buat gak puding tembikai ni..akak dok berangan ni nak buat...arini wat kek velvet ombak beralun..nah akak bagi sepiring....kita tukar2 ya..

Anna Qawina berkata...

kak yatie..td dah hantar piring puding ni nak tukar ngan kek velvet akak..cepat betul sampai yer..hehe..buat kak..sedap..

Nieza berkata...

cantiknyerrr!...hari tu ada gak copy resepi ni bila nk buat tu tak taula...nampak anna buat ni terasa mcm sekrng gak nk pi buat ni...tapi mai nk rasa dulu sepiring...hehe

Encik MamaT berkata...

kak ana.. terliur... nampak mcm tembikai.. hehe

ilahjy berkata...

tahniah anna dah buat pun.. senangkan..dan enak.. jenuh juga kak nak habiskan sebab anak2 tinggal 2 beradik ner ni...

Antan Bertingkah berkata...

Cantik betul Anna buat terliut menengoknya.... nak jugaklah...

Kak Rose berkata...

Anna, datang anto putri ayu ni... mekasih puding tu ya... he he he

Mama AA's berkata...

mang ai sedapnyer....

norlie berkata...

sedapnya tengok lebih2 lagi tengah haus ni huhuhu..

lina_pg berkata...

wow cantik menarik puding tembikai dia.kaler pun menarik

aeshcame berkata...

Alahai, cumel nye! terliur tgk..this is my first puding tembikai view~~ waa nk ckit la mcm ni..

Diana @ Melley Mey berkata...

memang cantik... menarik tengok...
nak buat gak suatu hari... cantik2!

anymz berkata...

huwaaaa..nanes dulu..geram sgt tgk puding tembikai tu..pandai nya ana..tabik spring lagi nih.

Anna Qawina berkata...

Nieza : takpe copy dulu, buat kendian..heheh

En. Mamat : ambik le...ambik rsp ..heheh

Kak Ilah : senang le jugak tapi saya ni kejap je time mkn tu..ank2 tgh membesar kan..hihi

Anna Qawina berkata...

To Antan Bertingkah : takde cun sgt kak..ada bnyk kena improve lg ni..heheh

Kak Rose : sedap nya putri ayu tu..hehe..

Mama AA's : tryle..sedap..:)

Anna Qawina berkata...

Norlie : ye sedap tgh musim panas ni kan..mkn sejuk2 lak tu..hehe

lina_pg : dia buat lg menawan kalbu..mana leh lawan kita punya ni haa..

aeshcame :sila try yer...menarik & tertarik dah tu..hehe

Anna Qawina berkata...

Diana : harus buat tu..dah pnjg list? haha..tryla..

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna...Apa Khabar? Rindunya...

Puding tembikai tu ada tinggal utk Kak Lin tak? sedapnya...

Anna Qawina berkata...

kak Anymz : weh kak..tgh bayang akak nangis nih..hahaha...takyah tabik le kak..takde cun banget eh..org lain buat lg cantik..huhu

Kak Lin : amboi...sibuk bebenor dia yer...sihat kak? puding dah yilek le kak..buat yer..hehe

Mas berkata...

amboiiii..rajinnya mak labu ni..
wat agar2 tembikai lak..
cantik la makcik...

Ayu berkata...

assalam anna,
wah dari jauh sebiji macam tembikai lah..cantik, ni buat hantaran pun boleh kan anna..rajin betul dia tau..

estee_8980 berkata...

cantiknya...jadi tembikainya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...