Ahad, 10 April 2011

PUDING KAREMEL TANPA TELUR

 Assalamualaikum w.b.t
Haaa...pekabo semua? Ada plan nak g jalan2 ek.....kita sibuk je rini, ..walau takde pergi mana-mana pun ...hmm...anak-anak dah sekolah ni kena ikut jadual anak-anak le kalau nak kemana-mana pun kan, plan awal nak balik kampung suami, tergendala dah lebih sebulan dah plan ni, asal hujung minggu je ada yang perlu diselesaikan/dihadiri..itulah kita ni sekadar merancang..tetapi DIA Maha Mengetahui & DIAlah Perancang terbaik sekelian alam..moga-moga rancangan tertangguh ni tertunai akhirnya..maklumle, menziarahi orang tua 1 kewajipan oleh anak-anak..tambah lagi FIL Ana kurang sihat dengar-dengarnya, MIL dah takde..semoga FIL sihat walafiat hendaknya..InsyaAllah..
Eh..ni puding yang bila nih? Haa..jangan buat spekulasi yer..masih berbaki pagi ni, sempat buat sarapan lagi..hehe..tak sempat nak update semalam, maklumle sibuk mengalahkan Menteri Kabinet nih...Resepi ni dah terlalu ramai yang mencubanya..tanpa telur & jimat kan..rasanya sungguh sedap, lembut & licin permukaannya..*testimoni ni..*
Untuk pengetahun (bg yang nak ambik tau ler..) resepi ni dah berkurun simpan, rasanya dah hampir setahun kot..heee...punyala  malas susah nak membikinnya..banyakle ko punya susah..!! Dalam bahan-bahan & cara tu Ana dah edit sikit, buat ikut senang kan..bila dah kurangkan gula tu manisnya sedang-sedang je, sesuai utk yang tak suka manis macam Cik Abe Ana nih..banding ngan tekak sendiri yang lebih suka manis..sebab tu muka Ana nih manis jer..kuikuikuii.*uwweeekkk*
PUDING KAREMEL TANPA TELUR
Sumber asal : firasyira@myresipi
Sumber : Anna Qawina

Bahan-bahan :

 

(A) 
1 1/2 senduk gula 
sedikit air
    (B)
    1 bungkus agar-agar serbuk (8 grm)
     4 cawan air 
    2 1/2 senduk gula
      (C) 
      1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
      2 sudu makan tepung kastard
      1 sudu esen vanilla
        (Campur sebati semua bahan C & blender sampai halus)

        Cara-cara

        1. hanguskan gula macam buat karamel utk puding karamel yang lain, bila dah keemasan, tuang sedikit air, kacau sebati & tuang ke dalam loyang/bekas.
        2. Boleh juga jika nak hanguskan gula tu terus dalam loyang untuk letak puding, kemudian tambah air & ketepikan
        3. Dalam periuk didihkan bahan (B) sampai gula larut, kecilkan api kemudian masukkan bahan (C) kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. 
        4. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
        5. Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
        **Guna senduk cedok nasi tuh..
        SELAMAT MENCUBA

        3 ulasan:

        izahdaut berkata...

        aku suke gak puding ni.licinn je.. weh amik award

        Mas berkata...

        aku tak pernah try lagi puding caramel tak de telur ni...
        boleh try nanti...

        Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

        kalau tak der telur boleh cuba ni..biasa nya tak suka sebab ada bau telur

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...