Eh..ni puding yang bila nih? Haa..jangan buat spekulasi yer..masih berbaki pagi ni, sempat buat sarapan lagi..hehe..tak sempat nak update semalam, maklumle sibuk mengalahkan Menteri Kabinet nih...Resepi ni dah terlalu ramai yang mencubanya..tanpa telur & jimat kan..rasanya sungguh sedap, lembut & licin permukaannya..*testimoni ni..*
Bahan-bahan :
(A)
1 1/2 senduk gula
sedikit air
(B)
1 bungkus agar-agar serbuk (8 grm)
4 cawan air
4 cawan air
2 1/2 senduk gula
(C)
1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu esen vanilla
1 sudu esen vanilla
(Campur sebati semua bahan C & blender sampai halus)
Cara-cara
- hanguskan gula macam buat karamel utk puding karamel yang lain, bila dah keemasan, tuang sedikit air, kacau sebati & tuang ke dalam loyang/bekas.
- Boleh juga jika nak hanguskan gula tu terus dalam loyang untuk letak puding, kemudian tambah air & ketepikan
- Dalam periuk didihkan bahan (B) sampai gula larut, kecilkan api kemudian masukkan bahan (C) kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat.
- Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
- Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
3 ulasan:
aku suke gak puding ni.licinn je.. weh amik award
aku tak pernah try lagi puding caramel tak de telur ni...
boleh try nanti...
kalau tak der telur boleh cuba ni..biasa nya tak suka sebab ada bau telur
Catat Ulasan