Selasa, 28 September 2010

Cencaru Sambal & Jantung Masak Lemak

Fuuuhhh...lega dah siap masak..boleh goyang-goyang kaki je petang2 ni sambil tunggu kek pisang siap...biasa masa ni belum apa-apa lagipun...hihi...saje terrajin sikit...pasni nak out ler, nak layan Hannah jer...sebelum melabuhkan tirai blog untuk hari ini..Ana tayangkan ajer menu ringkas yang semua orang tahu buat nih...makan ngan nasi panas2 memang sedap tambah2 ada lak petai jeruk tuh pasti teeerrrangkat Cik Abe Ana nanti..haha..ada yang marah nanti dengar pasal petai nih...

iniler rupa cencaru sumbat sambal kiter...hensem tak??

Ini pulak masak lemak jantung pisang abu...

Masak lemak jantung pisang..bukan jantung orang yer...
Cara buatnya :
Jantung pisang dicelur...dibelah/potong ikut suka

Bahan Blend : 
  • Bawang besar
  • Ikan bilis
  • Cili merah
Bahan lain :
  • Santan
  • Ikan bilis
  • Daun kunyit..jika suka

  1. Masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam periuk bersama sebahagian lagi ikan bilis & santan.
  2. Biar sehingga santan mendidih, sentiasa kacau supaya tidak berketul..
  3. Dah mendidih masukkan jantung pisang yang dah siap dipotong tadi, tambah garam & gula secukup rasa
Okey kawan-kawan...salam mesra buat semua & jumpa lagi esok...InsyaAllah

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...