Bersua kembali, di penghujung 2013, kita berkongsi resepi lagi, ini dah beberapa hari/minggu agaknya masak lauk ni. Alhamdulillah..C&p resepi dari blog Kak Nor di Brunei..Syukran kak..
Saya punya ayam tak merah2 macam Kak Noor punya, nak pedas boleh tambah cili kering bg lebih pedas & kaler lebih gelap kan.
AYAM MASAK PALEMBANG
Sumber :FP Yulina & Mamasya
C & P : Bicara kak Noor
BAHAN
- 1 ekor ayam saiz sedang dipotong dan di gaul dengan kunyit dan garam
- 2 sudu besar cili kering yang sudah dikisar
- *7 ulas bawang merah
- *5 ulas bawang putih
- *2 inci halia
- *2 batang serai
- 5 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 cawan santan sedang pekat - 1 peket santan debu jadikan 2 cawan
- 6-7 helai daun kari
- 1/2 cawan kecil asam jawa
- garam dan gula secukupnya
- 2 biji kentang *saya tambah
CARA
1. Goreng ayam hingga setengah masak. Kisar semua yang bertanda *. Tumiskan bahan yang dikisar dengan cili kering hingga garing.
2. Dah garing masukan ayam, kacau rata ayam dengan bahan yang ditumis.
3. Kemudian masukkan kicap, gula dan garam. Masukkan air asam jawa, daun kari dan santan.kacau rata.
4. Didihkan sehingga pekat.siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba
6 ulasan:
Sedapnyaa... cicah roti pon sodap nih...
dh bawa roti ni nk cicah...kikikiki
simple je kan. boleh la aku terai jika berkesempatan. eh aku ni nunggu resepi kuah puding roti ko. mmg xshare ek. xshare xmo kawan. tapi aku dah buat dah puding roti pakai resepi org kawan ngan chef. nak jugakk kooo.. haha
Gee : Sedap Alhamdulillah. .hehe
Mas : bg roti sikit kat aku
Izah : aku dah post rsp tu....tp esok baru kluar..autopost..haha
Salam kak anna ku cayangg.. alhamdulillah, baru defrost ayam xtau nk masak ape, ternampak pulak menu ayam akak nih.. insyaAllah cukup bahan, kalau xcukup pon wat2 cukup je. hihi
salam Anna, tak merah tak kisah janji happy kan makan tu, kat umah akak ni fav semua yg merah2 sbb tulah semua nak merahkan..btw terimakasih ya ada jugak selit nama blog akak, kembang dua mangkok ni ..
Catat Ulasan