Selasa, 5 April 2011

SAMBAL SOTONG & Nasi Putih jer...

Assalamualaikum..

Owhhh...betap kurang gemar dengan keadaan internet sejak akhir2 ini..kerap juga terjadi...seharian semalam tak boleh nak online, geram jugak nih....tapi dah malam baru ok, malas dahle nak ngadap skrin komputer kan, banyak benda kena settle..Sabtu Ahad pulak memang sibukkan diri, maklumle hari anak-anak cuti sekolah, hujung minggu lak me'nyoping' bagai nak rak..ala..soping barang2 dapor je..hepi gak kan dapat keluar g jenjalan segarkan mata..heheh..*ada yang tanya ke nih?* Takde kot tapi ada komen2 kata Ana dok tdo je kot tak update blog..tu yang buat cerita hikayat sikit tuh..Harap yang "mengomen" tu jelas yer..aheks..


Hari yang sama Mas tunjuk menu sarapannya, Nasi Lemak & Sambal Sotong, hari tu jugak Ana buat, untuk makan tengahari bersama nasi putih & lauk2 yang lain..bila datang terliur tu yang rajin terus masak tu, kalau tak, masuk list je dulu..kira tunggu turn nak buat..hehe..meh tengok apa bahan2 nak buatnya..sonang yang amat kan, tapi nak jugak letak nih...


SAMBAL SOTONG
Sumber :  Mas@Duniaku
Bahan sambal :
  •  cili kisar - ikut kepedasan
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dikisar
  • sedikit ikan bilis - dikisar
  • 1 keping asam keping
  • gula dan garam secukup rasa
  • sedikit kiub ikan bilis
  • minyak untuk menumis
  • sotong - dipotong2

Cara memasak :
  1. Tumis bawang yang dihiris2 hingga wangi kemudian masukkan bahan2 kisar dan masak hingga pecah minyak.
  2. Masukan garam, gula, asam keping dan kiub ikan bilis, kacau sebati.
  3. Biarkan sambal kering dengan api yang perlahan dan sentiasa kacau supaya sambal tak hangus.
  4. Bila sambal kering, masukkan sotong dan masak lagi hingga sambal kering balik sebab bila sotong dimasukkan , air sotong akan keluar.
  5. Angkat dan dihidangkan dengan nasi .

1 ulasan:

Mas berkata...

hmmmm..ni rupanya sambal sotong ari tu.....
sampai hati kau anna..penat2 aku berkejar kesini..ingat nak ngendeng sambal sotong kau wat makan ngan kari kepala ikan aku...dah jadi baja rupanya..
balik la...merajuk ni....muahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...