Rabu, 6 April 2011

KEK PISANG GORENG

Alhamdulillah..harini lapang sikit, nak update blog pun rasa tenang je, tak payah terkejar2 untuk siapkan bekal anak-anak sebab semalam dah buat donat mayonis & jugak donut kentang, kira stok untuk 2 3 hari ni dah setel le eik..tang donut tu kita bicara kemudian yer..

Haa..ni yang teruja nak buat kan..semalam tengok resepi kat blog So Fea..pelik & terasa nak buat..cara buat tu yang lain sikit kan, pisang tu kena goreng dulu..Alhamdulillah, hasilnya tak mengecewakan, sebijik macam kedai mari..heheh..


Masa godek adunan ni, bila dah tambah minyak, part last skali tu, aduk sekejap je, Ana guna senduk je, bagi adunan tu sebati & bersatu dah cukup & terus tuang dalam loyang..& bakar..sebab kalau terlebih aduk kek akan bantat..begitulah pesan tuan resepi..hehe


Ana mintak izin kat puan resepi yer, nak letak kat sini lak..hehe..sape2 nak kelainan tu bolehla cuba..InsyaAllah tak mengecewakan. Sesuai untuk minum petang, boleh juga kalau buat untuk makan-makan bila rewang2 kenduri kan..Ana makan suku je anak beranak, selebihnya suami bawak pergi surau, makan sama-sama dengan kawan2 seangkatannya..hehe..memang plan asal nak hantar ke surau bila suami kata ada kuliah malam tadi, maklumle kat rumah ni kalau buat kek yang makan tak seberapa sangat, maunya tukang bancuh kek yang terlentok tepi meja nak prabihkan..budak-budak makan sikit je..

RESEPI KEK PISANG GORENG
(Loyang bulat lubang tengah 21cm)
Sumber : Khazaini Khalid
Copy : Sofea

Bahan-bahan:
  • 250g pisang emas@ lain2 pisang..Ana guna 4 biji pisang berangan
  • 4 biji telur
  • 3/4 cawan gula castor
  • 2 cwn tepung gandum ~ayak
  • 1 sk baking powder ~ayak
  • 1 sk soda bikarbonate ~ayak *Ana guna 3/4 sk saja
  • 1 cwn minyak suam ~guna minyak goreng pisang tadi.*kalau tak cukup boleh tambah minyak dari botol yer
  • **1/2 sdt esen vanila..*Ini Ana tambah
 

 Cara: 

  • Pisang digoreng sebiji2 hingga perang gelap, angkat dan lenyek dgn garfu ~ goreng guna api kecil 
  • Putar telur dan gula hingga kembang & putih. Tambahkan esen vanila.
  • Kemudian masukkan pisang selang seli dgn tepung, putar hingga sebati.
  • Akhir sekali tuangkan minyak  & putar sekejap saja ~ akak kaup balik guna spatula. *Ana guna cara sama..kejap je..
  • Tuang dalam acuan dan bakar 160'c -40 min @ sehingga masak.

Selamat Mencuba yer..jangan konpius tang pisang goreng tu, agak-agak nak puas hati, goreng pisang tu lebih sikit, sebab masa goreng tu baunya yang amat menusuk, membuatkan kita rasa nak ngap je, takmo buat kuih..hehe..lebih2 tu boleh makan kan..*tips tk boleh pakai*

12 ulasan:

izahdaut berkata...

ooo nampak lawa je kek nyer ye.. ko beria2 tanya kek pisang kat mas, last last kek pisang ni yg ko buat ek..assabauu jelaa..haha..

hubby aku kan, kalau kek pisang dia kata tak mo yang rasa cam kat kedai, nak rasa yg specel specel je..canner tu? ;P

Anna Qawina berkata...

kihkih..aku cari yg mudah2 je..mls sbnrnya..
tp kan, hubby i ckp sedap..kat kedai tu lain, cuma nampk cam kat kedai..ih..canne eik..ko try le half dulu, mayb lain kali aku nak tambahkan 2 sdb susu pekat bg lembab sikit, ok kot..yg ni manisnya sedang2 aje..tahle,...haha...aku tak kesah, dah abes kan..ngeeee

Sofea berkata...

ana..tq sbb cuba resepi akak dan menjadi..takut gak bagi resepi tapi org buat x jadi..akak pun ingat lain kali tambah sedikit susu pekat @ cair bagi moist skit...ana, hari ni projek apa lak..? :)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

malam tadi akak godek kek pisang coklat kak nor.. sedappp lembut & gebu... kek pisang goreng ni tak pernah try lagi & rasanya baru je nampak aritu kat mana eik.. lupa dah.. ari ni anna pulak buat.. nampak best jugak tu... kretif betul empunya resepi ni kan...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

wah wah...gebu nya kek Anna....betul tu..bila kita goreng pisang kena lebihkan sebab sambil goreng sambil makan...

Ayu berkata...

Assalam anna,
wah lagi satu recipe kek pisang ..
kelainan yang ini sebab pisangnya digoreng dulu ya..ermm, unik ni..bolehla masuk list ...

Ayu Safieza berkata...

Assalamualaikumwbh...

Anna....Insya'Allah nak cuba....lain dr yg lain ni...:) Tq for sharing dik!!!!

Nieza berkata...

wah menarik....memula pelik juga nengok kat tajuk tu mcm mana nk kena goreng lak kek pisang tu pastu dh baca abis baru tau rupanya pisang tu yg digoreng...ok dh faham nanti boleh cuba..menarik resepi ni..:)

Naz berkata...

Anna... sihat?
Resepi lain dari lain ni.. Masuk list dululah..

Anna Qawina berkata...

Kak Soofea : a'ah le kdg2 rasa nak try tp takut..hehe

Kak madiha : haritu dok timbang2 nak try rsp kak nor..tp mls pulak..nampak cam sedap gak tu

Naz : hihi..smbil goreng sambil ngap...tak sopan kan..heee

Anna Qawina berkata...

Kak Ayu : pjg lg list tu kak yer? hehe..slmt mencuba ye kak..

Kak Ayu Safieza : tryle..InsyaAllah sedap..:))

Nieza : pelik kan..tp hasilnya memuaskan..nanti ko buat & pos sini eh...hihi

Naz : Alhamdulillah..sihat...masuk list tu jgn tak masuk..hehe

Mas berkata...

tu la pasal ijah...
anna ni memang..
lepas ni kau buat kek kak nor lak...he..he..

wehh..nampak gebu jerk kek pisang ni...
dah abiss yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...