Selasa, 1 Mac 2011

ICE-CREAM VANILLA BERSAMA PURI MANGGA

Assalamualaikum..

Petang hari baru sempat bersiaran, penat yang amat harini, tahle nape ek...mungkin tido lewat kot malam tadi sebab menyiapkan 500gm tepung untuk dijadikan donut keledek..huhu...sebenarnya banyak entri nak dimasukkan harini, tapi dah lewat, ini sajalah yang termampu untuk harini..


Aiskrim sedapnya makan aiskrim kan..hehe..panas cuaca ni sesuai sangat le kan..harini Ana tayang aiskrim vanila bersama puri mangga lak..mak aihh...nyamannya tekak ni, ada lagi 1 bekas, nak tunggu anak2 balik sekolah nanti, nak makan sama2..


Yang display ni lepas snap gambar tadi, ummi diaorang ngap dulu..haha...takmo tunggu lama-lama..nanti cair kat luar susah gak, baik cair kat mulut kan...


Anak-anak tak nak makan dengan puri mangga, jadi kena letak coklat keping jela..takpun bagi makan camtu je...owwhhh...dah nak mencair....cepat-cepat!!!


Pandangan eskrim nyaman ni dari atas..sebelum disudukan masuk ke mulutku...Sebelum mengundur diri, meh kita sama-sama buat aiskrim vanila nih, sebelum ni dah letak kat Aiskrim Coklat tu, tapi copy sekali lagi kat sini lak....Jom layannnzzzz....

Resepi Ice-cream Vanilla bersama puri mangga
Sumber resepi : Kak Wana

Bahan-bahan untuk Ice-Cream
  • 2 1/2 cawan serbuk coffemate
  • 2 1/2 cawan susu segar 
  • 2 sudu kecil essen vanilla
  • 3 sudu besar gula

Cara membuatnya
  • Satukan semua bahan kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan.
  • Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer sekali lagi hingga lembut.
  • Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku boleh lah di hidangkan dengan puri mangga.

Puri Mangga.
  • 2 biji mangga yang telah masak
  • 1 biji lemon ( ambil jusnya)
  • 4 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air
cara-caranya
* Satukan semua bahan kemudian masak di atas api hingga gula larut dan agak pekat sedikit. Kemudian  sejukkan.

Cara menghidang...

Ana hidang dalam bekas palstik tu jer..hihi..mangga hiris pun takde...

Cedukkan ais krim ke dalam sandy glass kemudian lapiskan dengan sos mangga. Buatlah 2 lapis kemudian hidangkan dengan potongan hirisan mangga segar.

10 ulasan:

Ayu Safieza berkata...

Anna....:)mmmm nak hantar utk owang ngidam ni...mee wudang......nak tuka rngan eskrim k.....hik3!!

Thank u sudi jenguk kak ayu...

izahdaut berkata...

eskrim...tutup mata!!!

Anna Qawina berkata...

kak ayu...oooooo..macih kak..mana udangnya? tak nampak pong..ada mee je//tak aciiiii...hihi

izah : bukakle mato tuh..kang tak nampak susah nak mkn eskrim nih..hihi

Mas berkata...

mas nak buka mata besar2....
sedapppnya...
nak semangkuk...pengerass tu..wakakaka....
dah jadi tauke aiskrim lak..he..he..
sedappkan aiskrim ni...

Anna Qawina berkata...

mas : haaa..camtuh le..kena bukak mata luas2 baru sedap nak ngap kan..haha

Cendana Kasih berkata...

ni lagi sorang...tak henti2 masak...RAJIN TAHAP GABAN... best baby dalam pewot tu, dapat makan sedap2...

Anna Qawina berkata...

Norma : agak2 kalo aku berenti masak, ada yg baling batu lesung dok kat atas dapo tuh? kihkih...

Ayu berkata...

nak ice cream, tapi yang macam anak2 ana punya..yg buh coklat..hehe
cepat sebelum cair!!!

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Adikku Cayang..

Sedappnya Ice Cream tu....Makan Tak Ajak Kak Lin Pun....

HaSue berkata...

eeihhhh..pahal ko mkn eskrim x ajak aku aaaa??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...