Khamis, 3 Mac 2011

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

Muffin yang menggoda anak tekak masa Kak Nor tayang haritu, semalam Mek Sue dah buat..harini tak tahule sampai mana dah muffin ni, pagi tadi godek2 nak buat bekal anak-anak harini, kebetulan cup muffin pun ngam2 je..habis dah..kena beli stok baru, agak2 kena beli cup warna biru baru cun kot..heheeh..


Tentang choc.chips pink tu dah lama anak teruna Ana ni suruh letak dalam kek/kuih, katanya nampak cantik..harni tabur separuh atas muffin, sengih je dia nampak chips tuh..hihi...layan jela kehendak anak-anak ni..


Meh tengok rsp yang Ana copy kat umah Kak Nor ni, senang nak buatnya, sebelumni pernah buat rsp lebih kurang sama, gaul2 & campur, tak silap resepi Kak Jun@Myresipi kot..yg ni leh try gak..lain kali gula kena kurangkan, manis sangat, tergigit choc.chips tu makaiii...manis letting rasanya..

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram


Dry Ingredients:
  • 1 3/4 cups Plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 2 tbsp quality cocoa powder
  • 3/4 cup superfine sugar
  • 1 cup semisweet chocolate chips (put aside 1/4 cup for sprinkling)
Wet Ingredients:
  • 1 cup milk
  • 1/3 cup plus 2 tsp vegetable oil
  • 1 egg
  • 1 tsp pure vanilla extract - I used vanilla essence

Method:
1. Line muffin tin with paper cases
2. Preheat oven to 200deg - I used 175C
3. Put all dry ingredients into a large bowl
4. Pour all the wet ingredients into a measuring jug
5. Mix the dry and wet ingredients together (the batter should be lumpy, DO NOT over-mix)
6. Spoon into the prepared muffin cases
7. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top
8. Bake for 20 minutes or until the muffins hv risen and are springy


Note : Ana bizi sesangat harini..kunjungan anda akan dibalas kemudian...terima kasih...

8 ulasan:

Mas berkata...

weehh..sini pun memapin gak..
wakakaka..dah virus memapin lak menyerang...
cantik montok jer mapin tu..

izahdaut berkata...

bole guna choc chip semisweet la..kalau tak memang meleting manis kan..nanti kat umah aku lak mapin neh..hehhee

K.Nor berkata...

sorry ana sayang, akak lupa nak letak kat resipi, akak kurangkan sukatan gula tu.. letak 1/2 cawan jer .. sori.. soriiiiiii :)

Anna Qawina berkata...

Mas : pasni sure umah ko lak kan? hihi

Izah : choc.chips tu rasanya takle manis sgt, biasa2 je...sejak kawen ngan jawarianni aku jd kurang mkn manis2..hehe

kak nor : mmg saya dah kurangkan dari 3/4 cawan tuh, kurang sikit jela...tp still manis banget..hehe..lenkali mayb kena wat 1/4 cawan kot..jimat...hiii

HaSue berkata...

Anna..aku pun kurangkan gula tuh..pastu guna gula icing campur gula biasa sbb malas nak blend gula..muekeke..

oii2..apa kes nak beli cup kaler biru gak nih..ahhh,beli kaler lain laa..kang nak bako kedai bakery kat sana yg jual cup kaler biru..hahaha

anymz berkata...

ana.,
wah ana pun dah memapinkan diri.tentu suka anak2 bawak mapin ke sekolah kan..mesti boleh berlagak dgn kwn2 ni mak aku buat.ni mak aku buat..hehe

Ingat nak buat jugak mapin ni hujung minggu ni nanti.

Amie berkata...

amie pun dah buat mapin gak...nak buat gak...

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Nampak sedap boleh try, ambil resipi ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...