Sabtu, 5 Mac 2011

ENGLISH BREAD

Assalamualaikum w.b.t..

Apa khabar teman2 sekalian? Harap2 sihat hendaknya, hargailah kesihatan kita tu ya...kat rumah Ana ni 2 anak gadis kami demam, mula2 kakak Damia, malam tadi adiknya Hannah pulak menyusul..harap-harap sehari 2 lagi sihat sepenuhnya anak-anak ummi...harapan juga untuk anak-anak ummi yang lain sihat walafiat, tak lama lagi ujian sekolah KAFA sebelum bercuti akan menyusul, bolehla berehat panjang sikit kan..

Dah sarapan ke? Meh Ana jamu kawan-kawan dengan roti ala-ala rainbow tapi tak rainbow, marble tapi tak macam marble....yelah rainbow bape banyak kaler daaa..yg kita punya rainbow 3 kaler jek..marble lak macam Kak Ummi buat tu..hehe..tertawan dengan tayangan kak Ummi semalam, lepas hantar anak-anak naik bas sekolah semalam, terus masukkan bahan2 dalam BM, pastu tido jap, bangun2 doh dah siap..hihi...*lama ke tido tuh ek*..


Ana buat tak pintal2 sebab kurang menjadi kalau pintal, roti akan senget sebelah spt yang pernah buat sebelum ni..jadi dengan keadaan kerastangan ni, jadilah roti gulung kot..hehe..


Ada sedikit perngubahsuain dalam bahan-bahan yang Ana buat, kebetulan malam semalam ada buat water roux, jadi Ana letak water roux & kurangkan sukatan air..kejadiannya sungguh lembut, Cik Abe pun suka katanya roti ni, malam tadi dah ngap sikit sorang, pagi ni potong ala-ala sandwich & bakar kejap, angkat & sapu kaya..wallah..sedap sungguh ler...


Adunan ni senang nak bentukkan, nampak macam lembik tapi kenyal, Ana bahagi 4 adunan sama berat & warnakan, memang kelakar masa tu sebab teringat Kak Ummi kata tonyoh2 tuh..memang kena tonyoh betul2, sebab bila kita tonyoh ke kiri, doh tu meliuk ke kanan..macam main playdough lak..hehe..

Kat sini Ana minta izin Kak Ummi tempek kat sini lak ye, nak buat lagi, InsyaAllah..nampaknya pagi ni dah ada yang tayang menu sama nih..hehe..


~MARBLE ENGLISH BREAD~
Sumber : Noreen & MamaFaMi
Dirujuk & Copy : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan (1 loaf):
  • 300gm tepung roti
  • 1 camt instant yeast
  • 1 camb gula kastor
  • 1 camt garam
  • 30ml (2 camb) susu segar
  • 180ml air suam
  • 10gm mentega / unsalted butter
  • sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti..*Tak letak
Cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  2. tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM masing2
  3. kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  4. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  5. bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan rehat selama 10-15 min
  6. kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 265gm
  7. bentukkan semula menjadi bulat besar
  8. ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk bulat dan gulungkan seperti swiss roll (Kak Ummi & Mamafami buat dandan..Ana buat gulung2)
  9. susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  10. lakukan lagi dengan doh yang satu lagi
  11. kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  12. jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  13. apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh..*Ana buat camni, sebab cuaca mendung
  14. setelah itu bakar pada suhu 190-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan (jika suka roti yang crusty bolehlah ditaburkan sedikit tepung ke atas doh tadi sebelum dibakar, jika suka bolehlah disapukan dengan egg wash campuran telur dan susu atau air)
  15. setelah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut..*Ana cuma sapu mentega setelah masak
  16. biarkan sejuk dan bolehlah dipotong.
 **Ini adunan yang Ana buat menggunakan water roux :

  • 300gm tepung roti
  • 1 camt instant yeast
  • 1 camb gula kastor
  • 1 camt garam
  • 30ml bancuhan susu tepung
  • 170ml air suam
  • 10gm mentega / unsalted butter
  • 2 camb water roux
  • sedikit mentega untuk disapu atas roti setelah masak
Cara : 
  • Sama seperti di atas untuk membuat doh.
  • Setelah doh naik, bahagi kepada 4 bahagian sama banyak, 1 bahagian dibiarkan warna asal, 1 warna kuning, 1 warna merah & 1 lagi warna ungu.
  • Canai memanjang adunan plain, lapiskan dengan adunan merah, lapis lagi dengan adunan kuning, akhir sekali lapiskan adunan ungu.
  • Gulung memangjang, tekan sedikit, kemudian masukkan dalam loyang.
  • Ana guna loyang petak 7 inci, jadi adunan tu kena potong 2.
  • Dapatle 2 ketul roti..

5 ulasan:

Mas berkata...

give me 5 anna..macam berjanji lak kita kan...he..he..
best kan roti ni..mas cicah ngan milo jer...

ilahjy berkata...

salam
anna qawina
cantek lah roti tuu ummi dgn caranya anna dgn cara ni. tahniah cantek2 belaka..

Anna Qawina berkata...

Mas : ko lg teror..aku tgh perap ko dah makan..heheh...

Kak Ilah : cantek ke? hehe...macih...takle sgt kak, keras tgn nih. kak ummi & mamafami lg cun kan..

K.Nor berkata...

wahhh roti rainbow ya.. :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Wah..dalam sehari ada 2 orang wat roti ni..naik juling mata tengok warna warna nya...tahniah !! cepat betul memproses roti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...