Rabu, 2 Mac 2011

DONUT KELEDEK

Assalamualaikum..

Harini ringkas je, nak tayang donut yang buat malam kelmarin, jam 1 pagi baru siap...maklumle buat 1/2 kg tepung, dengan harapan sempat untuk harini..Alhamdulillah, pagi tadi habis digoreng untuk bekal anak-anak....2 hari berturut2 budak-budak bawa bekal donut ke sekolah, pagi & petang..hehe...

bulat-bulat sebahagian daripada adunan..cpt sikit siap...

Resepi asal Donut Kentang Ros..tapi Kak Nor dah tukar kepada keledek & sukatan yang agak berbeza...Ana copy kat sini untuk rujukan, terima kasih Kak Nor untuk resepi & info2 yang berkaitan..hehe...


 Tengokle isi dalamannya...



DONUT KELEDEK
Bahan-bahan :
  • 500 gram tepung gandum
  • 200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
  • 4 sudu besar susu tepung
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit)..Saiz A
  • 200 ml air suam
  • 3 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar gula
  • 3 sudu kecil yis ~Ana letak 2 1/2 sdk
try salut coklat..hehe
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..

2 ulasan:

Mas berkata...

wehhhh...donuttt....
nak sebiji......sedapp tu..

Sari Yusa Ibrahim berkata...

gebu, msti ada rasa ala2 keria kan, sbb guna keledek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...