Selasa, 18 Januari 2011

ROTI MARBLE COKLAT

Assalamualaikum w.b.t.

Apa kabo semua yg jalan2 sini ek? Harap2 sihat hendaknya ya..Roti lagi..lagi-lagi roti..haha..bagi canle Ana pulun menu roti ni dulu buat sementara waktu ni ye..hari-hari kena buat roti, anak-anak suka makan, senang juga nak bagi diaorang bawa bekal ke sekolah, maklumla, pagi petang, kadang2 pening juga nak fikir, nak bagi bekal apa kat Adam & Akmal ni..kalau roti laju je budak-budak ni sanggup..hehe..

lembut & gebu...

Kali ni Ana cuba buat marble, adun ala-ala tocang tapi tak semuala adunan ni dimarblekan, saja nak cuba kelembutan jari jemari ini, boleh ke tidak jalin roti..haha...rasanya boleh le takat paras leher je..nak kena praktis lagi  ni..lagi??..ish..tapi dengan sepenuh hati nak bgtau, bg yang tak tahu la..sungguh lembut ini roti, kalah roti gardenia yg kita beli kat kedai..kalini Ana tak letak susu tepung, cuma uli 2 kali..bukan saja2 nak uli 2 kali tau..(kang ada yang perli lak.terlebih ghajin ke hape..) hihi..masa doh siap uli tu Ana tengah masak utk mkn mlm, jadi tkut pulak doh tu terperap lama sangat, tak sempat nak bentukkan..bantat ke hape..eh..roti ada bantat ke?..tu sape2 kena tolong jawab ye..hihi

tolong jangan ambik!!

Adunan Basic Dough Bun dari Kak Nor tu, & cara tocang tu Ana ambik kat blog Ros..selebihnya Ana buat ala-ala finger bun, cuma dalamnya ada letak inti kaya sikit, yang lain tu buat ala-ala marble le jugak finger bun tu..rupa takde cun sangat tapi cukup kembang lobang idong bila anak-anak teruja tengok..haha..adeess..

Yang tinggal sekarang cukup2 nak bagi Hannah makan (tupun seketul je tau..) yang selebihnya nak simpan utk Adam & Akmal bawa ke sekolah tengahari nanti..Ummi diaorang makan sikit2 pun takpela..hehe..

jemput sarapan..cicah air kopi susu...heee

Resepi Basic Dough Bun Kak Nor tu dah ada kat SINI, anda boleh tengok juga kat SINI..cara nak dandan roti tu boleh tengok kat SINI terima kasih buat penyumbang resepi & cara-cara diadun roti tu..hari2 selongkar dapo sifu-sifu niih...agak-agak bersepah tak? hehe...

Selamat Menjamu Selera..(",)

10 ulasan:

anymz berkata...

salam anna,wah..demam roti tak habis lagi nih..rumah mas duniaku pun ada roti gak..kat sini ambik dua ketui lah ya..maceh.

.takleh jadi ni.hari ni nak meroti balik nih..hehe

Anna Qawina berkata...

err...yg ada ni tuk ank2 je kak...akak nanti kita buat alain ek..hehe..tryle kak puas hati tau..makan pun puas..ngeee

Mas berkata...

huukk..hukk...tersedak la kak anymz sebut2...
ana...meh panaskan lagi virus meroti ni...he..he...aku tak beli lgi la BM, ingat nnti hubby free nk gi tngok kt cosway dulu...nak survey2 dulu...

LinRosLy berkata...

Salam Anna...

Masing2 mer0ti ni...bila pulak Kak Lin nak mer0ti pulak...hehehe

izahdaut berkata...

roti jugak ek...wakaka...kena demam roti ngan si mas jugak....

K.Nor berkata...

ana, cun dah tu ana.. nampak gebus jer.. tak nak spray air tak per kat atas tu.. kaedah spray air sebelum bakar tu utk melembabkan atas roti, tak la dry sgt.. tp jgn spray terlalu banyak.. jarakkan spray dr roti, biar kena cara halus2 jer air tu.. tp kalau nak skip pun boleh..

try letak air panas dlm mug seramik dlm oven masa bakar. kaedah ni pun boleh buat roti kita jd moist.. try la :)

JaSSNaNi berkata...

banyak wat roti.. :) hehehe.. senang kan. skali wat leh makan 3 hari.. sesuai tuk anak2 pagi2 sapan sblm gi sekolah.. i like roti.. :)

Tanpa Nama berkata...

rajinnye meroti , akak dah lama x meroti! ari tu hari2 meroti sampai mixer rosak! lepas tu dah malas nak meroti.. malas nak menguli! hehehe....

zarin berkata...

wahhh! sana sini meroti ye! mintak seketui buleh? ehehe :D

Nieza berkata...

bestnyer nengok roti ana ni gebus jer....tahniah dh pandai meroti dah..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...