Jumaat, 21 Januari 2011

JOM BERKENALAN...

1 hari tak buka blog...hmm ada yang 'ngetag' nak berkenalan la...haha..2 lak tu..kira Ana jawab skali harung le  Kak Nor & Kak Yus yer...kak Nor ada bagi bunga sekali tu, kak Yus takde ke nakbagi kek keju ke..hehe..terima kasih buat akak-akak berdua ni yer..meh kita berkenalan..



Apakah status anda?
Status: sudah bersuami..haha..ye, Ana adalah seorang suri bagi suami terchenta, permata hati kepada 4 cahaya mata, & bakal menyusul yang ke-5, InsyaAllah.
Sama juga dengan Kak Nor, sejak celik mata sampai nak tutup mata..kerja..kerja..kerja..bila bangun pagi ni dah berkira-kira apa nak masak tuk hari esoknya..haaa..tidur malam pun belum dah tahu apa yang akan keluar kat meja makan esoknya..hikhik
 
Ceritakan tentang diri anda?
Tentang diri? Takada apa-apa yang istimewa macam orang lain, tapi setiap insan & makhluk Allah itu tetap istimewa kan..

Ana seorang surirumah sepenuh masa yang berusia 31 tahun, title ini dah Ana pegang sejak 2 bulan selepas kahwin sehingga sekarang hampir 9 tahun usia perkahwinan. Ibu kepada 2 anak lelaki, yang sulung berumur 8 tahun, ke-2 7 tahun, ke-3 & 4 dalah perempuan masing-masing berusia 5 & 1 tahun 5 bulan, sekarang sedang hamil anak ke-5 lebih kurang 2 bulan..hehe..

Pendidikan tidaklah setinggi awan, tapi tingkat bangunan je lebih tinggi..hihi..cuma berkelulusan Sijil Ukur Tanah dari Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang..ada yang terkojut eh..si ibu ni pandai ukur tanah ke? hihi..dah lama tinggal ukur-mengukur ni, yang tahu & lebih pakar sekarang hanyalah ukur berapa inci periuk, ukur besar kecik loyang & kira berat tepung & bahan-bahan rempah..kihkih...

Namun, sejak ada anak-anak & sedang melalui fasa-fasa getir hidup seorang ibu di dunia yang semakin mencabar ini, Ana masih cuba untuk belajar & terus belajar ilmu yang perlu bagi mendidik & membantu anak-anak, selain mendalami ilmu kerohanian untuk santapan jiwa, juga untuk terus gagah berdiri di bumi Allah nan luas ini...

Cerita Tentang Blog Anda...
Blog ini begitu bermakna buat Ana, walaupun tidak sehebat blog rakan-rakan lain, tapi rasanya dalam ni bergema tinta tanpa suara yang menggambarkan suara hati kita kan..ada tentang perihal anak-anak, keluarga, masakan yang tah hape2 pun ada..hehe..InsyaAllah akan cuba juga menyelitkan info-info berguna untuk dikongsikan bersama
 
Apa pandangan anda tentang dunia blog?
Sungguh teruja..ye..seronok sebab dapat berinteraksi tanpa suara di alam maya..macam-macam ada, ilmu masakan, ilmu kekeluargaan, ilmu teknologi...info2 sihat & sebagainya..sama-sama kita manfaatkan ye..

Nasihat anda pada rakan-rakan yang baru nak buat blog..
Tahniah jika ada yang terfikir yang nak buat blog, tetapi pandai-pandaila berinteraksi sesama rakan bloggers..jangan ada yang mencemuh & mengutuk sesama sendiri, sebarkan ilmu yang bermanfaat agar sama-sama beroleh berkat..dah buat blog jangan lupa singgah sini & bgtau ye, boleh tambah kenalan...

Nyatakan keunikkan yang ada pada blog anda?
Unik? Haih..takde yang uniknya, biasa-biasa jer..tp rasanya yang uniknya sebab ada gak gambar-gambar tak cantik yang Ana letak, orang lain mana ada.....kira unik le kot..kekekeke

Sampai bile hendak menulis blog dan impian anda dalam dunia blog?
InsyaAllah, sampai terdaya jika diizinkan Allah & dipersetujui oleh si dia..
Impian..harapan Ana blog ini dapat menyambung silaturrahim antara kita, biarpun tidak bersua muka, tapi cukuplah bait-bait kata yang diungkapkan di dalam blog mentafsirkan isi hati kita..

Harapan juga agar tinta blog ini akn dapt di"dengari" oleh anak-anak Ana sepanjang jalan mereka, biar suatu hari nanti, mereka tahu apa yang Ummi mereka telah lalui & tahu apa yang ,mereka perlu tahu..semoga blog ini juga dapat "berbicara" bagi pihak Ummi mereka suatu hari andai usia tidak lagi dipanjangkan Allah, sekurang-kurangnya dapat juga tinggalkan sesuatu yang dapat dilihat & dibaca..

Tag rakan2 yang anda nak kenal sangat..
Nak sangat-sangat kenal sesiapa yang berkunjung ke blog Ana nih, tapi syarat nak 5 je kan..sapelah gamaknya ek...sila cek nama anda...
 

Sudi-sudikan diri anda berkenalan yer....hehe

Bunga dari Kak Nor..terima kasih kak..

5 ulasan:

K.Nor berkata...

salam ana, mekasih sudi berkenalan dgn k.nor.. hihihihi...

ermmm.. meh rumah k.nor.. kita ukur loyang, senduk, periuk.. boleh gak kita timbang doh roti sama2 ke.. hehehe

mmmmmmmuah!! semoga selamat ibu dan anak yg dlm kandungan hingga saat melahirkan... aminnn.. :)

anymz berkata...

ooo..sedang peknan ya ana..semoga selamat semuanya ya..bagus jugak ada entri2 cenggini kan?..dapat lah kita kenal2 satu sama lain kan.

Nieza berkata...

ana, tq dear! actually akak dh dapat dh tag ni...btw terima kasih sudi tag dan kenalan ngan akak ...ha panggil akak lah pula...tua sethn jer dr ana...nanti akak masukkan nama ana jerlah dan boleh rujuk blk kat blog akak yer.:)

Kak Rosaliza berkata...

Salam ana akk suka berkenalan..tapi nk jwb soklan2 tu tak reti hehh

Badariah berkata...

ooooh ana..tq2 sudi berkawan gan kak...x sangka diri ku ini di hargai..jiwanglah pulak...kak masih baru dlm blog menblog ni....minta tunjuk ajaq ya..tqvm ana..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...