Jumaat, 15 Oktober 2010

PERIA GORENG TEPUNG

Salam & Selamat Petang...

Mesti kejutz nih tengok n3 Ana harini besar skt kan? hihi...sebab n3nya sikit je, nak siapkan kek coklat lak lepas ni...

Harini Ana nak keluarkan menu petang semalam je, nak letak semalam dah tak sempat, Cik Abe balik dah siap untuk makan malam, maka sudahnya tertunggaklah ia..hihi...
Korang suka makan peria? Eeeee...pahit lerrr...tapi kena gak masak sebab Cik Abe dah beli, sebelum tu dah celur buat ulam cicah budu je, Cik Abe Ana cadangkan goreng dgn tepung, katanya pernah makan kat kedai tempat dia kerja...


Hmm...agak2 apa rasanya yea? Sedaappp...!!! bila gigit tu tak rasa sangat tang pahit2 peria, kalau ada tepung goreng ayam ala2 KFC tu boleh guna yang tu, tapi Ana buat tepung sendiri sebab takde tepung instant tuh...aii, macam tudung je ada instant2 nih..hahaha...meh layaaannn...

Peria Katak..dipotong bulat, keluarkan bijinya & rendam dalam air garam. Keringkan & ketepikan.

Tepung jagung secukupnya
serbuk kari ayam secukup rasa
garam & gula secukupnya
serbuk lada sulah

*Semua bahan campuran tepung tersebut digaul sebati, golek2kan peria tadi dalam tepung, ketepikan.
*Panaskan minyak untuk menggoreng & goreng sehingga kekuningan & garing.
*Angkat & toskan minyak, hidangkan panas2...rangup...

heee...cubalah...(",)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

2 ulasan:

Kak Lin berkata...

Salam Ziarah...Pertama Kali Tgk Peria Goreng Tepung....

Anna Qawina berkata...

salam Kak Lin..t.kasih ziarah sini...saya pun 1st time ni tgk & makan, biasa hubby je yg mkn, tu try buat, sedap kak..try ler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...