Rabu, 20 April 2011

SANDWICH COKLAT SALUT TELUR

Assalamualaikum w.b.t

Dah berapa hari tak menghapdet blog nih..lemau sungguh jari jemari ni nak menaip..kalo ler buleh kita cakap je..keyboard tu gerak sendiri taip apa yang kita cakap..pastu kita post je..ok gak kan gituw..banyak sikit benda boleh bebel..haha..ada-ada ajer...

Sekadar nak menyimpan memori perihal anak-anak je nih, bekal yang diaorang bawak minggu ni, ringkas tapi bila sekali sekala buat berebut2 makan & masuk bekas untuk bawa bekal ke sekolah..macam tu le ragam anak-anak ni..


Roti sandwich yang dibeli dari kedai berhampiran yer, bukannya nak buat sendiri!! Huhu..biasa Ana cuma letak mayonis, kemudian lipat & sapu telur, kadang2 tu letak sosej, gulung & sapu telur kemudian goreang..kali ni mayonis dah habis, kebanyakan mayonis tuh habis dek Donat Mayo ajer..hakhak..sabo ajerla anak-anakku yer..kali ni letak choc.filling yang buat haritu, sedap & senang nak sapu kat roti, takdela berketul2 susah nak tenyeh kat roti kalau sesetengah jem / kaya yang dah sejuk dalam peti ais kan..yang ini sedang-sedang ajer..nak masuk mulut pun senang je kan kan...


Ni, saje rajin nak letak cara buatnya, kot2la ada yang tercari2 menu bekal anak-anak nak g sekolah kan..harap dapat memberi anda idea tergempar la kan..hehe..gempar sangat le tuh!! Cara salut telur tu Ana pinjam dari Kak Nor@Secubit Garam yang ajarkan supaya dapat jimatkan penggunaan telur..makacih kak..memang jimat..

SANDWICH COKLAT SALUT TELUR
Sumber : annaqawina.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • Roti sandwich secukupnya
  • Inti coklat/apa-apa inti yang digemari
  • 1 biji telur - dikacau dgn garfu
  • sedikit mentega

Cara-cara :
  • Potong kerak roti jika suka (tak potong pun)
  • Sapu inti coklat bagi rata kat roti tadi
  • Lipat 2 rot/ nak buat 3 segi pun boleh
  • Sapu telur pada roti di ke dua-dua bahagian roti dengan garfu / berus (berus masakan yer..bukan berus kain..:P) *(Cara ini lebih menjimatkan penggunaan telur)
  • Panaskan kuali leper & sapu mentega di atasnya.
  • Letak roti tadi, balik-balikkan bagi masak di kedua-dua belah.
  • Angkat & hidangkan
SELAMAT MENCUBA

3 ulasan:

Mas berkata...

anna..aku nk try gak choc filling tu...
meh roti sekeping..he..he..

Anna Qawina berkata...

mas..tryle...agak2 ko blh tambah gula tu ek & tambah sikit tpog..bg pekat, snng nak boh dlm roti

Nurul Syahida berkata...

Nanti nak try la..macam menarik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...