Selasa, 10 Ogos 2010

TALAPIA 3 RASA BAGAN

Assalamualaikum teman2...maaf dah banyak hari tak sempat nak masukkan n3, maklumlah dah nak puasa ni kena buat persiapan sikit-sikit, baju raya kena beli awal-awal, takut penat lak kang nak beli time pose kan? Pagi ni Ana nak tunjuk menu tengahari kelmarin..dapat idea masak2 kalau tak buka blog mestilah kat majalah, ini Ana salin dari majalah SDK Julai 2010.. 

 

Bahan bahan :
  • 1 ekor ikan Talapia..*resepi asal guna ikan siakap
  • 3 ulas bawang merah * kisar
  • 4 ulas bawang putih * kisar
  • 40 gm cili kering * kisar
  • 1 batang serai -diketuk
  • 10 biji cili padi - diketuk
  • 2 cm halia - dihiris halus
  • 3 helai daun limau purut..Ana takde jadi letak daun kunyit je
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar air limau nipis
  • 1 cawan tepung jagung
  • garam & gula
  • Minyak utk menggoreng
Cara-cara :
  • Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing.
  • Angkat & hidangkan di atas pinggan.
SOS :
  • Tumis bahan2 kisar bersama serai & halia hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan daun limau, cili padi, sos tiram & air limau nipis.
  • Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam & gula secukupnya. Kemudian tunggu hingga ia mendidih.
  • Akhir sekali, curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang dah digoreng tadi.

2 ulasan:

ninazsyafinaz berkata...

Salam..minta izin salin respi..nak masak nih utk buka hari nih :)

Anna Qawina berkata...

Syaz..ambik je..selamat berbuka ya...masak sedap2 deh..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...