Salam pagi...puasa ke harini? hihi...pagi2 dah tayang lauk tp ini bukan lauk utk buka pose petang ni, lauk semalam la....Talapia lagi? Alahaii...tah nape Cik Abe Ana ni suka sangat beli ikan talapia sejak akhir2 nih...takkan mengidam kot..haha...
Resepi ni Ana dapat dari laman web Saji, ARSIK SIAKAP PEDAS namanya..meh kita layan, pose2 ni takleh cakap banyak, kang kering air liur lak..
BAHAN-BAHAN:
- 1ekor ikan talapia *Saji guna ikan siakap
- 5 biji limau nipis
- 2 batang serai (tumbuk)
BAHAN KISAR:
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 6 tangkai cili kering
- 10 gm cili padi
BAHAN B:
- Sehelai daun kunyit
- 2 sudu kecil serbuk kunyit
- 50 gm kerisik
- 50 gm santan
CARA MENYEDIAKAN:
- Perapkan ikan siakap dengan air limau nipis dan serai selama setengah jam.
- Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.*Ana salutkan ikan dengan sedikit tepung jagung
- Tumiskan bahan kisar dan B hingga naik bau. Masukkan santan dan kerisik ke dalam tumisan tadi.
- Tuangkan bahan tumis tadi di atas ikan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan