06 April, 2011

BASIC DOUGH BUN ...lagi..

Assalamualaikum w.b.t..

Salam pagi yang indah..cuaca baik harini Alhamdulillah, semoga segala yang kita rancangkan berjalan lancar dengan Izin-Nya..InsyaAllah. Dah sarapan? Kalau belum mehle sarapan sesama..yang biasa2 je..roti la apa lagi...Roti ni Ana buat malam tadi, jenuh juga menunggu doh naik, sambil2 tu sempat iron kain baju anak-anak sekolah & suami yang nak kerja harini..


Resepinya Ana buat guna resepi dari Basic Dough Bun Kak Nor tu..Kebetulan ada buat water roux & xpired harini, nak tak nak kena buat jugakla, sayang kan kalau dah tak boleh guna, kurang-kurang dapat gak makan roti..


Dah lewat malam, tak larat nak buat pelik2..hihi..tenyeh2 coklat emulco je & bulat-bulatkan kecik2..senang anak-anak nak makan..dalamnya penuh dengan coklat chips..Adam & Akmal bawa 3 ketul sorang ke sekolah agama pagi tadi..


Separuh adunan doh tu ingat nak toncangkan, tapi tak menjadi, akhirnya di gulung2 aje..pastu letak dalam loaf pan..hehe..kira okla kan...nak makan sendiri je..Apa lagi tunggu tu? meh makan sama-sama..air masing-masing buat yer..takpun oder je kat sape2 yang tengah bancuh air tuh..heeee...


05 April, 2011

Boleh Tolong Tak? Nak Buat Apa Ni ek?

Hari Ahad pergi beli barang-barang dapur, macam biasala, mesti sengaja lalu bahagian peralatan dapur..konon-kononnya nak cari senduk kayu jer..tapi sambil-sambil tu jeling-jeling gak benda lain..heheh..korang mesti sama gak kan? Ada yang geleng tak ngaku...takpela...Ni bukan saja tayang n i tau..bukan nak eksen tau..tapi sungguh2 nak tau..apa fungsinya...macamana nak gunanya..aduuss...takde nak beli, dah beli nak guna tak reti..ada yang nak tergelak tu gelak jela..takyah malu-malu..ngeeee...


Ini Alum.Sandwich Box...En.Suami yang belikan, ada sekali cuba buat roti sandwich dalam ni, keputusannya doh roti keluar melimpah2 keluar kot celah2 tutup dia tuh..hampa & kecewa tengah2 malam buta..huhu..walau boleh dimakan sesetengahnya, tapi ada kat tengahnya tak masak..sudahnya tersadai takde sape yang sudi nak makan, kerana ianya juga tidak layak untuk dimakan kan..hikhik..Ada lubang kat dasarnya, bersama penutup juga, kat penutupnya kena gris ke masa nak bakar roti?


Ini loyang boleh buat kek chiffon ke eik? Yang nampak dalam kepala cuma kuih bingka..tu yang nak tahu sangat tu, teringin nak mencipon tapi betul ke boleh guna loyang nih?

Haaa...ini Ana TERAMBIK tau..hikhik..ada je yang TER tu..agak-agak boleh bakar doh pizza tak? Selain tu ada apa-apa lagi tak fungsinya? 

Jawapannya kena tunggu jika ada yang sudi menjawabnya...Ucapan jutaan terima kasih jika anda sudi..Sudi-sudikanlah yer...

SAMBAL SOTONG & Nasi Putih jer...

Assalamualaikum..

Owhhh...betap kurang gemar dengan keadaan internet sejak akhir2 ini..kerap juga terjadi...seharian semalam tak boleh nak online, geram jugak nih....tapi dah malam baru ok, malas dahle nak ngadap skrin komputer kan, banyak benda kena settle..Sabtu Ahad pulak memang sibukkan diri, maklumle hari anak-anak cuti sekolah, hujung minggu lak me'nyoping' bagai nak rak..ala..soping barang2 dapor je..hepi gak kan dapat keluar g jenjalan segarkan mata..heheh..*ada yang tanya ke nih?* Takde kot tapi ada komen2 kata Ana dok tdo je kot tak update blog..tu yang buat cerita hikayat sikit tuh..Harap yang "mengomen" tu jelas yer..aheks..


Hari yang sama Mas tunjuk menu sarapannya, Nasi Lemak & Sambal Sotong, hari tu jugak Ana buat, untuk makan tengahari bersama nasi putih & lauk2 yang lain..bila datang terliur tu yang rajin terus masak tu, kalau tak, masuk list je dulu..kira tunggu turn nak buat..hehe..meh tengok apa bahan2 nak buatnya..sonang yang amat kan, tapi nak jugak letak nih...


SAMBAL SOTONG
Sumber :  Mas@Duniaku
Bahan sambal :
  •  cili kisar - ikut kepedasan
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dikisar
  • sedikit ikan bilis - dikisar
  • 1 keping asam keping
  • gula dan garam secukup rasa
  • sedikit kiub ikan bilis
  • minyak untuk menumis
  • sotong - dipotong2

Cara memasak :
  1. Tumis bawang yang dihiris2 hingga wangi kemudian masukkan bahan2 kisar dan masak hingga pecah minyak.
  2. Masukan garam, gula, asam keping dan kiub ikan bilis, kacau sebati.
  3. Biarkan sambal kering dengan api yang perlahan dan sentiasa kacau supaya sambal tak hangus.
  4. Bila sambal kering, masukkan sotong dan masak lagi hingga sambal kering balik sebab bila sotong dimasukkan , air sotong akan keluar.
  5. Angkat dan dihidangkan dengan nasi .

02 April, 2011

MEE BANDUNG BUKAN MUAR...

Menu petang semalam...dah lama teringin nak makan yang buat sendiri...tapi tak reti & takde kekuatan nak godek2 bahan..semalam nampak Kak Madiha tayang..tengok resepinya simple je, Ana pun tryle buat..tapi masa makan tu rasa macam ada kekurangan, maklumla, bahan2 yang digunakan tak seberapa, pakai mana yang ada je, tu sebab namanya Mee Bandung Bukan Muar..hihi..lain kali kena sediakan bahan yang sebetul-betulnya baru ngam ngan namanya yang asal kot..apa-apapun kat sini cuma buat tayangan amal jela, nak resepi tengok kat blog Kak Madiha yerk...*malas nak copy...*.heeeeee

ala kadar je isi kejadiannya...
Betul ke cenggini rupa kuahnya???
Cili jeruk buatan sendiri..sedap ye...
Sapa mau???..huhuhuuu..udah pinish!!
Klik sini untuk resepinya...
RESEPI MEE BANDUNG MUAR

AIR TEH DANGDUT

Assalamualaikum..

Bekpes apa ya pagi ni? Meh pekena teh dangdut nih..heheh...sebenarnya bukan bekpes pagi ni, buat minum malam tadi..minum sorang-sorang je..Cik Abe ada meeting kat Masjid...ada jamuan dah tu..kita kat rumah layan teh dangdut jela eh..hehe..Haritu Mas dok berdangdut nampak menawan, nak gak try..huhu..sekali tarik, makaiii buihnya siap anak-anak Ana senduk dgn sudu hirup..teruja tgk buih yang tinggi. Kenapa digelar teh dangdut? Tahle...

RESEPI AIR TEH DANGDUT

Sumber : siti mariam@myresipi

 Bahan-bahan ( 1 gelas )

  • 2 UNCANG TEH
  • 3 SB SUSU PEKAT
  • 2 SB SUSU CAIR (option)
  • AIR PANAS (IKUT SUKATAN GELAS)

 Cara-cara

  1. -REBUS TEH TU DENGAN SETENGAH CAWAN AIR...PASTIKAN TEH TU PEKAT.. (PASTIKAN TEH TU JADI PEKAT, BIASANYA SAYA REBUS SETENGAH CAWAN AIR DAN BILA PEKAT AIR AKAN TINGGAL 1/3 CAWAN JE...)
  2. -1 CAWAN AIR PANAS,CAMPUR SUSU PEKAT DENGAN SUSU CAIR LEPAS TU TARIK SAMPAI BERBUIH
  3. -LEPAS TU MASUKAN SUSU KE DALAM GELAS SEKALI DENGAN BUIH-BUIH TU..
  4. -AKHIR SEKALI BARU MASUKAN TEH YG PEKAT TADI KE DALAM SUSU.. MASUKKAN TEH TU SLOW2...
  5. *SUKATAN AIR DAN SUSU IKUT SUKA KITE SENDIRI NAK MANIS ATAU TIDAK...SUKATAN AIR PUN SAME....IKUT SAIZ GELAS KITA...KALU NK SENANG KITE SUKAT DULU AIR MENGIKUT GELAS YG KITE NK GUNA... 
 
Apalagi? Jom ngeteh...heee

    01 April, 2011

    DONUT SURIA

    Kawan-kawan dah sarapan? Ada tempat yang kawan-kawan tengah berdengkur lagi, ada yang baru nak Subuh...maklumla, alam maya ni, kawan-kawan merata-rata merantau seluruh pelusuk dunia...Walau dimana anda berada, semoga sentiasa dilimpahi Rahmat & Nikmat Allah Ta'ala..

    Donut yang dah takde dalam menu harini tau..buat petang kelmarin untuk bekal & sarapan anak-anak pagi & petang semalam, nak n3kan semalam tak boleh kerana keputusan bekalan internet down tetiba je hampir seharian jugakla..dah petang baru ok, banyak pulak kerja lain nak buat..sudahnya pagi ni baru masuk blog..heheh..begitulah kisahnya si donut...


    Skodeng kt blog CMG..ramai yang dah buat kan..Ana sendiri pun dah pernah buat sebelum ni, tapi masa tu belum ada BM, uli pakai tangan..tapi kali ni masuk semua bahan dalam BM, tunggu siap jela..heheh..kemudahan dah tersedia, rugi kan tak guna...*ayat orang nak senang*. Ana copy paste dari blog glamer seantereo dunia masakan tu kat sini lak..ok harap CMG dok marah eh..malas nak merayap dah cari link asal..apa-apapun terima kasih buat penyumbang resepi asal tu..


    DONUT SURIA
    Sumber : Puan Suria Insani of Resipi.Net

    BAHAN-BAHANNYA :-)
    • 3 cawan tepung gandum
    • 3 camca besar susu tepung
    • 3 camca besar gula halus
    • 3 camca besar lemak sayur (shortening)
    • 1/2 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
    • 200 ml air suam*
    • 2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
    • Sedikit lagi air (extra)

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
    2. Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).
    3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...

    KARI KEPALA IKAN JENAHAK..versi sihat??

    Assalamualaikum w.b.t.

    Beberapa hari yang lalu...hehehe...buat kari kepala ikan ni, hubby beli 2 ketul kepala ikan, tapi bila nak masak, selongkar santan takde..yang banyak berderet susu cair, jadi Ana letak susu cair jela, hasilnya sedap kata hubby, bagi Ana lak sihatle, takle berlemak sangat kan..ada bagitau dia, stok santan kotak dah habis, maklumle hujung2 bulan ni kan..hehe...*versi nak bodek hubby g soping* 


    cara masak lebih kurangle, tapi bagi yang nak tau gak cara kita yang tak seberapa nih, Ana rajinkan tangan ni menaip..ok...harap adik2 yang baru mula nak belajar masak tu ada dapat idea terdesak ke..heheh..

    KARI KEPALA IKAN
    Sumber : AnnaQawina

    Bahan-bahan :
    • 4 ulas bawang putih *blender
    • 1 labu bawang besar *blender
    • 2 inci halia *blender
    • 1 batang serai - diketuk
    • 3 sudu besar rempah kari ikan
    • 1 sudu besar cili giling
    • Daun kari
    • Sayur timun masak -dipotong & belah 2@4* jika suka
    • Kacang panjang *jika suka
    • Tomato -dipotong 4
    • Cili hijau besar -belah 2
    • 1/2 tin susu cair 
    • Air secukupnya
    • Minyak masak untuk menumis
    • Garam & gula
    Cara-cara :
    • Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan-bahan yang diblend bersama daun kari sehingga naik bau & kekuningan
    • Masukkan rempah kari ikan yang dibancuh dgn sedikit air@susu cair bersama cili giling.
    • Kacau2 sehingga terbit minyak & bertukar warna sedikit gelap.
    • Masukkan air secukupnya, kepala ikan bersama serai.
    • Bila dah mendidih, masukkan sayur timun, kacang panjang,tomato & cili hijau.
    • Kacau-kacau seketika, kemudian masukkan susu cair. Kacau sehingga mendidih, kejap je.
    • Agak-agak sayur dah lembut bolehlah di masukkan garam & gula. Angkat & hidangkan.
    Selamat Mencuba..(^_^)


    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...