Jumaat, 1 Julai 2011

PAU GEBU (Water Roux)

Assalamualaikum

Bertemu kembali, harap sihat sejahtera & sentiasa dalam lindungan-Nya sentiasa..Salam Jumaat yang penuh berkat..Di pagi yang cerah & penghulu hari ini, mari kita sama-sama renungkan..

Sabda Nabi S.A.W. yang bermaksud :
"..dan sesiapa yang bersabar, maka Allah akan menjadikan dirinya penyabar, dan tiada pemberian yang Allah berikan kepada seseorang yang lebih baik dan lebih luas manfaatny daripada kesabaran.." (Riwayat Bukhari & Muslim)

Pau resepi Ros@Jintanmanis ni Ana buat petang semalam, ingatkan boleh buat sarapan pagi ni, rupa-rupanya setelah ditolak bekal anak bujang berdua tu (4 biji sorang) yang tinggal hanyalah 2 biji, sebiji Cik Abe yang makan, sebiji lagi Ana kongsi dengan Hannah..hehebukannya sedikit dapat, maklumle 500 grm tepung, tapi petang semalam tak masak makan malam, Cik Abe ada jemputan doa selamat, bawa anak-anak bujang sekali, petang tu dah masak pau terus makan, entah berapa biji sorang yang ngap tak tahula..maka yang tinggal tak banyak mana, sibbaik sempat bergambar pau nan sebijik ni..hehe..

Kita kongsikan resepi Ros yng dah lama simpan ni, baru tergerak hati nak buat sebab ada buat inti coklat dah lebih seminggu dah. Terima kasih Ros.

Pau Gebu ( water roux)
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya

  • 500 gram tepung pau ( low protein flour) *Ana guna tepung gandum*
  • 3 sudu besar shortening ( lemak sayuran)
  • 220ml air suam+1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula 
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 4 sudu besar water roux
  • 2 1/2 sudu kecil yis
resepi water roux
  • 25 gram tepung gandum
  • 125 ml air


cara-cara untuk membuat water roux

water roux
  • -masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.





variasi inti bagi pau








  ( Ros gunakan semua bahan yang berwarna putih, bagi mendapatkan pau yang putih apabila di kukus nanti, jangan gunakan marjerin ataupun minyak masak bagi menggantikan shortening. )

Cara-caranya :

1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.

2.  Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan masukkan 2 sudu kecil inti kelapa dan tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.

3. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam, 

4. Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.
-ros buat pau kecik-kecik je, biar senang nak masuk mulut dan paling penting pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, bagi mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus nanti. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

14 ulasan:

tun_telani berkata...

assalamualaikum~~ morning kak anna!!!
Ooo. ada doa selamat rupanya, ingatkan akak order pizza delivery.. hehe..
alaaa.. nape wat sikit sgt pau tu.. wat aa sekilo, blh tun kecek2..

ijayuji berkata...

Salam kak anna!!!! huh! siap buat kira2 tuuuu ahahaha... abis tu kita ni tak dptlah kan kan??? akak buatkan lagi :D kita nak tau!

anymz berkata...

laaaaaaaaa..dah habis baru nak tayang camne ni ana?..hehe

Anna Qawina berkata...

Tun : waalaikumussalam..hehe..akak kalau somi ada jemputan gitu mmg tak masak..takpon mask ala kadar jela..hehe..huh..ni pon naik muscle dah lengan nih..hehe

Ika : mesti kira..rakyat ramai kan..heheh..malas doh nak buat...kuikui..

Kak Anim : ala..saje..kot2 akak nak tengok, tu yg tayang..hehe

ibundo berkata...

ish.. gebunya pau. orang yang buat pau ni gebu tak haha..
gurau jumaat..

izahdaut berkata...

jadi apa jawapan ko rajin mengepau semalam mek?adakah kerana semalam adalah malam jumaat?

Anna Qawina berkata...

ibundo : hiii..tuan pau tgh gebu skrg ni...hihi

Izah : debik 14 kali nak? heheh

Mas berkata...

aku dah try pau ni..
memang gebu gebasss...
terbaik kan...

cik cek berkata...

lamanya kak cek tak buat pau...tgk gambo dululah....

Cheq Sue berkata...

eh...tak pernah lagi buat pau guna water roux...mesti gebu gaban ni kan

quinnie berkata...

cantik..putih gebu je pau dia...kita dah lama teringin nak tengok rupa water roux ni...kena masak sampai pekat rupanya..nasib baik tak buat lagi..hehheeh

Umm Mymoonah berkata...

Soft and yummy...

Wattie berkata...

Salam Anna,
Dah senja baru akak singgah ni..... teringin sangat nak makan pau tu...uli lagi sekali kat akak leh

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum anna..
akak datang nie nak mintak pau yg gebu n nampak sedap nie...akak mmg suka makan pau.. lamanya dah akak x buat sndiri... sedap nya tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...