Isnin, 20 September 2010

BISKUT CONFLAKES PERMATA SALJU

Salam Lebaran buat semua..masih dalam mood raya kan? Mesti banyak jemputan rumah terbuka ni...makan2 tu ingat2 sikit, jaga berat badan ideal kamu..hehehe...tapi kalau dah orang jemput makan kita ketepikan dulu pasal berat badan tuuu...tak makan kang kecik tuan rumah punya hati kan??*Alasan*

Haritu dah janji nak masukkan resepi yang dah Ana cilok kat blog kengkawan & website, baru harini berkesempatan update blog & masukkan apa2yang patut...penat & demam melanda diri tapi kugagahi jua..ceewaahh..


Ini salah 1 juadah yang sempat Ana buat sebelum balik kampung beraya haritu...
BISKUT CONFLAKES PERMATA SALJU..sungguh indah namanyee...
 

Resepi Ana ambik kat dapo Izah..katanya dapat kat rumah Lizahanum
terima kasih bebanyak kepada anda berdua...

Bahan-bahan : 
  • 3 cawan cornfleks di hancurkan *Hancurkan kasar2@ ramas dgn tangan
  • 1 cawan nestum
  • 1 1/2 cawan kelapa parut kering
  • 150g mentega 
  • 50g gula castor
  • 1/4 cawan madu
  • Mangkuk kertas saiz kecil
  • Coklat chip,kelapa parut kering dan coklat urai warna-warni sebagai bahan hiasan

Cara-cara :
  • Cornflakes yg telas dihancurkan,dicampurkan dengan nestum ,gula castor dan kelapa parut kering dlm sebuah mangkuk besar.
  • Mentega di cairkan atas api dan dicampur dengan madu dalam periuk.
  • Masukkan no.1 dalam no.2.
  • Gaul hingga sebati dan masukkan dalam mangkuk kertas .
  • Hias ikut suka anda.
  • Bakar dalam oven pd suhu 180C selama 15 minit. Saya bakar 11 minit je, sebab 15 minit agak garing sangat warnanya.
  • Angkat dan sejukkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...