Selasa, 21 September 2010

ULANG TAYANG..SNOW ALMOND

Edisi basi ker?? hehe..nak juga letak sebab haritu tayang gambo jer, nanti kecik ati lak tuan punya resepi ni ambik resepi tapi tak letak bahan2 & cara, nanti ada yg teringin nak buat canne kan?? Resepi ni amatlah sedap, Ana buat 2 adunan sekaligus tapi sempat celupkan coklat separuh je sebelum raya haritu, yang belennya bila nak mula balik nih?? Yang ado ni pon tinggal 2 3 bijik je...


Sumber resepi : Umifeeza@My Resepi..terima kasih Umi...

BAHAN A:
  • 200gm butter
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu kecil esen kopi
  • 1 biji kuning telur
BAHAN B:
  • 220gm tepung gandum
  • 70gm tepung ubi
  • 50gm nestum - dikisar
  • 40gm badam kisar
  • 1 sudu besar coffeemate - saya guna susu tepung
HIASAN:
  • Coklat masakan - dicairkan
  • white breadcrumb

Cara-cara

  1. Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
  2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
  3. Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
  4. Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
  5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
  6. Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...