Khamis, 23 September 2010

KEK PISANG

Malam kelmarin ada tetamu mengejut datang, bukan orang lain, adik2 ipar bersama pakcik belah Cik Abe Ana datang, masak2 utk makan malam terus, sambil2 tu sempatla jugak buat kek pisang yang mudah nie..nak sedia lebih2 dah tak sempat jadi taram je mana bahan yang ada. Tiap kali buat kek pisang Ana guna resepi ni je, memang sah2 menjadi, ramai yang kata sedap & ramai jugakla mintak resepinye...Masa raya kat kampung haritu pun sempat buat 2 biji bagi keluarga makan, dah ramai2 sekejap jela licin, sekali pandang je dah lesap..heheh..
Gambo yang ni Ana dah tayang sebab buat utk bawak balik kampung sebelum raya haritu... 
Maafle gambar kek yang baru buat haritu tak dapat diambil gambonye..maklumle sibuk kan..masa tu buat Ana bubuh coklat urai sikit bg kaler2, ceria sikit nampak, budak2 pon suka...
Ini resepi Ana dah taktau sape punya sebab dulu ambik kat web MyResepi tu, nak linkkan nanti kena cari balik tapi susahnyeee nak masuk web tu sekarang ni, asyik kena warning je, nanti dah ada linknya Ana letak yea, terima kasih buat tuan punya resepi ni..


Bahan2 :
Bahan A
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 cawan gula kastor
Bahan B
  • 2 cawan pisang yang dilenyek
  • 1 cawan minyak masak
  • 2 cawan tepung naik sendiri..*Ana guna tepung gandum + 1/2 sdt.baking powder
Cara-cara :
  • Pukul bahan A sampai kembang
  • Masukkan pisang yang dilenyek, pukul sebati
  • Masukkan minyak masak, pukul lagi
  • Masukkan tepung yang diayak tadi, gaul sebati..*boleh juga ditambah coklat urai dalam adunan ni
  • Bakar dalam suhu 180'C selama 45 minit@sehinggan masak..*Ana guna api bawah je


Tips: Untuk mendapatkan permukaan yang keperangan & lebih kering (tidak basah jika disimpan semalaman) beberapa saat terakhir, buka api atas sehingga permukaaan kek tadi bewarna keperangan & lebih cantik...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...