Assalamualaikum...wah..hari ni dah seminggu lebih kita berpuasa ya..ada yang dah mula buat biskut raya ke? Ada...Ana dah buat, buat awal-awal sebab nak buat banyak2 kena mula sikit2, kalau tak gerenti tak sempat, nak masak lagi, nak uruskan anak-anak sekolah lagi, yang paling celaru bila Hannah ni meragam, lagi susah nak membakar...Ini biskut kedua yang Ana buat, yang pertama tu Biskut Almond Coklat tapi belum di'make-up' lagi, so, takleh tayang lagilah...
Biskut ni dah siap di'balangkan'..hihi |
Nak buat biskut ni teramatlah senang, dah siap bancuh jemput2 je masukkan dalam cup, pastu bakar...1 adunan tu 1 jam je boleh siap, bergantung keadaan gakla kan...dapat resipi dari laman web yang femes tu le, My Resipi.com..resipi quinnie nama biskutnya Biskut 1 Malaysia, tapi Ana tukarkan namanya sebab bahan2 pon ada yang dah tukar...maaf ye q..
Bahan-bahan ( anggaran 60 biji )..*Ana dapat 100 biji kecil2..
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan mentega *nak pakai butter pun boleh,tapi saya suka pakai planta
- 3/4 cawan gula halus *kalau suka manis bleh letak 1 cawan
- 1 cawan tepung kastard
- 1 biji telur ayam *ambil merahnya saja
- 1 camca teh baking powder
- 1/2 cawan kismis yg di dicincang *Ana letak kurma di cincang
- 1/2 cawan buah ceri yg dicincang *Ana letak ceri merah n hijau
- 1 camca teh esen vanila
Cara-cara
- Putarkan mentega dengan gula hingga mentega bertukar warna...(tak yah lama sgt)
- Isi esen vanila dan telur....putar kasi rata je....
- Lepas tu...ayak tepung gandum, tepung kastard dan baking powder ( sekali je). kemudian masukkan tepung dalam adunan tadi. guna kaedah kaub balik je...gaul sampai rata....
- Bila dah rata...masukkan buah buahan tadi....gaul rata....
- Lepas tu, boleh la dipanaskan oven dulu selama 20 minit. guna 160 c..( saya pakai fan...kalau tak dek fan boleh naikkan lagi suhu)*Ana pun pakai fan...lebih cepat masak
- Kemudian boleh la bentuk kan biskut......masukkan sikit adunan kedalam paper cup....tekan2 skit adunan tu kasi rata....
- Bila oven dah cukup panas...boleh la masukkan adunan biskut tadi....masak selama 20 - 25 minit....pastikan warna biskut tu dah bertukar brown baru angkat.....(biskut ni lebih sedap bila...bahagian atas dan bawah dia dah betukar warna )
Tiada ulasan:
Catat Ulasan