Resepi saya jenguk blog Kak Nor Secubit Garam. pertama kali buat lauk camni, sedap wehh..anak2 suka gak makan dengan kuah pekat camtu..cuma lauk pauk saya xde meriah2 la kan, kalau tak nanti lambat budak2 nak habiskan makanan diaorang sebab sibuk dok pilih2 kuis2 kemeriahan hiasan yang Ummi diaorang letak..hehe
Bahan :
- 300gm daging ~ dihiris nipis
- 1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
- 3 ulas bawang putih ~ dihiris
- 1cm halia ~ dihiris
- 2 sudu besar taucu ~ k.nor tumbuk
- 2 - 3 bj cili merah/hijau ~ dibelah dua
- 5 biji cili padi ~ diketuk
- air asam jawa
- air secukupnya
- garam
- sedikit gula
- minyak
Cara :
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan taucu dan juga daging. Masak sehingga daging mengeluarkan airnya.
- Masukkan cili merah dan cili padi serta air.
- Masak hingga daging empuk dan masukkan air asam jawa.
- Masukkan juga garam dan sedikit gula.
- Biarkan mendidih sebentar dan boleh lah ditutup api.
- Angkat dan hidangkan dgn nasi putih.
3 ulasan:
meh kat aku semangkuk..
malas benar nk masak ari ni...
Tak pernah pulak akak masak taucu daging ni Anna.. nak juga mencubanya.. nampak sedap tu :)
sedap ni Anna kalau ada cilipadi kat dlm tu adussss
Catat Ulasan