Sabtu, 10 Mei 2014

KEK KEJU TIRAMISU SIMPLE

Assalamualaikum..bersua lagi di hujung minggu..

Hasil mengugel alam maya..saya mencuba resepi dah agak lama gak ni, akhirnya berhasil walaupun tak pasti rasa tu menepati piawaian orang lain ke tak....Sebenarnya kek ni tempahan daripada Puan Yasmin, jiran saya, beliau minta saya buatkan kek tiramisu, tapi yang biasa beliau beli kek yang menggunakan span biskut tu. Setakat yang saya jumpa biskut jejari untuk buat tiramisu tak ada tanda halal, kat tempat lain tak taula..halal JAKIM takde, HALAL luar negara pon takde, tiap kali nak membeli kat bakery sini, saya akn tanya tokey tu, HALAL TAK? Kalau ada pengesahan Halal dia akan tunjuk surat pengesahan, ada tampal kat dinding tepi kaunter dia, kalau dia sdri tak pasti halal ke tak sesuatu benda yang kita tanya tu, dia akan geleng2 senyum2 kata "tak tau lorr..tak ada cop.." hehe..betul2 dia menjaga kastemer dia..maklomle rasanya kastemer dia 95% beragama Islam..


Kek span coklat sebagai dasar kek..boleh guna mana2 resepi kek ya..saya guna resepi kek span coklat dari Nina... mari kita cuba, pasti anda buat lebih sedap & cantik hasilnya dari saya buat ni..InsyaAllah

KEK SPAN COKLAT
Sumber: Nina Bake House

bahan-bahan:
  • 5 biji telur gred b
  • 170gm gula kaster
  • 1 camt ovalette - kalau tak de pun tak pe..
  • 100gm tepung gandum
  • 1tsp baking powder - kalau tak de pun tak pe.. kek tetap jadi..
  • 40gm serbuk koko
  • 70gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan
Cara :
  • dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di putar hingga betul2 gebu. putar menggunakan kelajuan maksimum.. 
  • mesti kembang, pekat dan berwarna putih , bila di angkat adunan tak jatuh ke bawah..
  • terus ayak tepung, baking powder, serbuk koko masuk dlm adunan.. seeloknya ayak bhn2 kering kat bekas lain dulu.. tapi kalau korang pun rasa malas.. buat je cam ni...
  • Terus masuk minyak. putar perlahan hingga adunan b'gaul rata dan sebati ye..
  • adunan yang dah sebati. tuang dalam loyang berukuran 8". boleh la di bakar pada suhu 170'c - haku lebih suka bakar kek span guna suhu ni selama lebih kurang 30 minit api atas bawah.
  • kek yang dah siap.. masak je, terus hentak loyang tu, hentak perlahan je.. pas tu terus keluarkan kek dari loyang.. kalau biar dlm loyang nanti keknya kecut mecut... sejukkan atas redai..

RESEPI KEK KEJU TIRAMISU SIMPLE
Sumber : umi_e (myresepi.com)

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek
  • 250ml whipping cream
  • 200g cream cheese 
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-caranya
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...


SELAMAT MENCUBA

7 ulasan:

Hanim berkata...

as salam...
simple dan cantik kek...pernah sekali jer sy buat kek ni sbb org dlm rumah ni xsuke kek lain selain cheese cake yg mmg terasa cheese saja. klu cotton cheese pon diorg xmo. mula dulu nak buat gune biskut jejari tu tp xde langsung tanda halal...was2 sy buat kek span je la tp ramai lg yg gune biskut tu ye? confiuse sy hehehe.

adda syuhada berkata...

sedapnyerrr....

Bbwana adienia berkata...

cantik hiasan kek dan nampak simple..

maz berkata...

Assalamualaikum Anna...dah dpt baby baru tu...kecik molek je...mksih ye...cma xthu cra nk gna lagi..tkpe la kmaz pun xdan nk jenguk fb...hri2 sbuk...klu free nti anna msj demo cra nk gna kat fb kmaz...kmaz pun suka gna sponge kek klu buat tiramisu ni...senang dan kemas je time ptong kan...kmaz biasa nga rspi kek span rspi sweet forever myresipi...tpi klu tokey buat rspi mna2 pun sure jdinyee...

Afasz berkata...

ya Allah. syok nye kalau sy pandai wat .

satu hari mesti nak try..
salam singgah dr

http://afasz.blogspot.com

Amie berkata...

Nampk unik & menarik!

Mummyemma berkata...

Nmpak best jer.
Nanti sy nk trylh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...