Selasa, 27 Mei 2014

COOKIE POD @ BISKUT LESUNG BATU??

Assalamualaikum w.b.t
Bertemu lagi..kali ni kita tayang menu baru di annabaked@home..

COOKIE POD..bukanlah MONOPOD sepertimana anda dok bergambar tu ya..bukan juga lesung batu untuk tumbuk belacan...ni sejenis biskut tapi mewah dengan coklat dan juga manisan daripada filling2 yang sedap..eh..bagi saya biasa2 je maklomle bukan lagi muda2 remaja sukakan kemodenan ni, hehe..kalau orang2 muda ke bebudak ke suka sangatla sebab penuh dengan coklat dan rasanya manis.

Cuma bila nak membuat 'Pod' nye itu bercinta sakan, lambat nak siap sebab acuan tak cukup banyak, kena borong acuan banyak2 kalau nak cepat siap. Rupanya sebijik cam lesung batu..hehe..unik gak ni..

Resepi? ok kat sini saya bagi resepi Cookie Pod yang saya jumpa di facebook ya, untuk makluman, bukan resepi yang tokey2 buat kelas, itu kenalah join kelas atau beli resepi dia kan..kat bawah ni contoh acuan yang digunakan. Beli yang saiz kecik2 je..




Jom cek resepi yang kita tengok2 kat FB ya..boleh test untuk Hari Raya tahun ni..
**resepi ni tak sama dgn resepi yang diajar melaui e-book, tapi apa salahnya mencuba..(^v^)

RESEPI COOKIE POD

1) POD COKLAT

Sumber : The pastry chef
C & P : Aleen Aireish (Facebook)

Bahan-bahan : 
  • 115 gm unsalted butter [aleen guna buttercup]
  • 100 gm gula castor
  • 1 biji telur
  • 1 sdk garam halus *guna salt butter x payah letak garam
  • 1 sdk esen vanila
  • 110 gm tpg serbaguna [aleen guna tpg red rose] *saya guna gandum
  • 35 gm tpg beras
  • 50 gm coco powder
  • 20 gm serbuk badam [aleen tambah sendiri] *optional

Untuk filling :
NUTELLA secukupnya
GANACHE secukupnya [optional]

Cara-cara :
  • pukul gula & butter hingga gebu, masukkan telur & esen vanila
  • dlm mangkuk lain satukan/ayak semua bahan kering, gaulkan.
  • masukkan sikit2 dlm bahan butter dh pukul gebu td hingga habis, simpan dlm peti ais tmpt biasa 30 mimit.
  • panaskan oven terlebih dahulu
  • bulat2kan masukkan dlm pan muffin, bakar 8-10 minit suhu 180
  • keluarkan dr oven tunggu dlm seminit mcm tu, ambil penggelek tpg size kecik,[aleen guna penggelek utk fondant aje] tekan di tgh2 utk jdkan lubang
  • dh sejuk pipekan nutella dlm pod tu.. siap

2) PLAIN POD 

Sumber : Kak Ida Osman (Facebook)
C&P : Aleen Aireish
  • 2 3/4 cawan tpg gandum [aleen guna red rose]**
  • 1 sdt soda bikarbonate**
  • 1/2 sdt baking powder**
  • 50 gm serbuk walnut**
  • 1 cawan butter
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 1 bj telur
  • 1 sdt esen vanilla

Untuk filling :
NUTELLA secukupnya
GANACHE secukupnya [optional]

Cara-cara :
  • Ayak bhn brtnda **
  • Putar butter dn gula hngga gebu. Masukkan telur diikuti esen. Tuang tpg dn kacau rata hnga jd doh.
  • Glis muffin pan. Bulat2kn doh dn letak dlm muffin pan. Bakar suhu 180, 8-10 minit
  • Stlh kluar dr oven tunggu 1 minit sblm mnekan cookies td utk mmbuat lubang.
  • Pipekn nutella kdlm pod bila cookies dh sejuk.

**jgn biar cookies sejuk..sbb kukis akan jd retak bila ditekan** 
**Saya tak gliss acuan sebab doh dah banyak guna butter, pastry akan lekang dengan mudah asalkan acuan tidak basah**

Selamat Mencuba


Untuk tempahan boleh hubungi saya di talian 0193004358
email : anna_qawina@yahoo.com


Resepi ni saya dapat dari Facebook, bolehla cuba ya kalau tak mau beli e-book, cuma kalau beli e-book, cara2 buat berbeza, semua diajar mula dari membancuh adunan, menekan, mengira kos, cara packing dan tiap2 jenis COOKIE POD adalah berbeza adunannya.  .haa..cepat beli.. Klik --->>> E-BOOK COOKIE POD **saya takde saham iklan ni, saja2 jek..hehe

5 ulasan:

cheq da berkata...

Sedapnya

Bicara Kak Noor berkata...

assalam anna, cantikkk mesti sedap ni kan rupa nya bako bulat dulu baru tekan ye, unik sikit lah si lesung batu ni kan..

Bbwana adienia berkata...

menarik juga cookie pod ni untuk dicuba..

Tanpa Nama berkata...

What a information of un-ambiguity and preserveness of precious familiarity regarding
unexpected feelings.

my homepage rumah dijual

Tanpa Nama berkata...

salam.. macam ne cookie pods tu bentuk dia cam tu. saye dah cube buat tak cantik bentuk dia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...