Selasa, 1 Julai 2014

ACAR TIMUN TAHAN LAMA

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, hari ke 2 berpuasa, baru nak ada  mood update masakan. Tapi tak tau nak sembang pasal apa..masak yang biasa2 le jugak..mata rasa nak pejam manjang..haish!!

Acar yang bagi saya sangatle sedap, ratah2 gitu pun sedap, padahal saya bukan penggemar acar2 dan yang sewaktu dengannya..rangup2 aje sayur2 tu, mehla cuba buat kengkawan...ni bila tah saya buat, lepas AlongRoz awal2 tayang dulu saya terus bgtau asben nak buat ni, maka berdezup asben pergi beli bahan2, lengkap semuanya..gembira hati..maka saya pon tanpa berlengah lagi buat acar ni 2 HARI KEMUDIAN!!
Adoiii..lemau sungguh..haha..ampoon jela wahai suami, apa nak kata, si bini kurang virus R nak berdezuup kat dapo..dah buat..haa pijar2 tangan potong cili, tapi Alhamdulillah puas hati..

Acar timun tahan lama
By: AlongRoz@HomeKreation

BAHAN2:
  • 1 btg Timun*
  • 1 btg Karot*
  • 2" Halia* 
  • 4 bj Cili Hijau & Merah* (* hiris spt batang mancis) 
  • 5 ulas Bwg Merah - belah dua
  • 5 ulas Bwg Putih - belah dua
  • 1 st Biji Sawi
  • 1 sb Serbuk Cili
  • 1 st Serbuk Kunyit
  • 1/2 cwn Cuka
  • 1/2 cwn Gula
  • 1 st Garam

CARA2:
  • Campurkan kesemua sayuran & gaul dgn garam.
  • Ketepikan sebentar lebih kurang 10 minit
  •  Tapis & buangkan air sayuran. 
  • Panaskan beberapa sudu minyak & tumis biji sawi, serbuk cili/kunyit dan kacau beberapa saat sahaja
  •  MAsukkan cuka & gula dgn cepat supaya tidak hangus. 
  • Masak sehingga pekat & masukkan kesemua jenis sayuran. 
  • Gaul sehingga sebati selama beberapa minit. 
  • Boleh terus di hidangkan atau masukkan ke dlm botol kaca & simpan dlm petisejuk. 
  • Boleh di simpan & tahan selama beberapa minggu. 
  • Hidangkan sebagai pembuka selera atau lauk sampingan bersama nasi.



Boleh jual tak? hehe..ni baki lepas kitaorang dah makan, asalnya dapat banyak jugak..sibbaik gak ada baki, kalau tak xdenya nak update blog..Selamat Mencuba..


5 ulasan:

izahdaut berkata...

ana.. ko tak open order acar ke. aku nak 2 jar.. pliss pliss.. buat mata chumel.

Amie berkata...

Ni yang besat ni... acar tahan beberapa minggu dalam peti sejuk, boleh cuba nanti.. tq for sharing darling Anna.... :)

Anna Qawina berkata...

Izah : ko buat mata panda baru aku open order deh...

kak Amie : ye kak..sila2...banyak hari pon still rasa rangup sayur tu..pedas2 masam manis...

tun_telani berkata...

Salam kak anna.. tun biasa wat acar mentah je, jarang sgt mkn acar masak mcm nih.. nnti blh suruh mama buat acar masak.. nk wat sendiri xberapa nk rajin. haha...

Immanuel Kabuhung berkata...

Halo, Apa kabar?

Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

Salam hormat myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Selamat menunaikan Ibadah Puasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...