Khamis, 3 Julai 2014

PUDING ROTI BAKAR (resepi Chef)

Assalamualaikum.
Bertemu kembali, dah buat biskut raya? Yang pasti bagi yang meniaga tu stok kukisnya dah menimbun la kan..kita taraf biasa2 punya order lambat2 sikitla..hehehe..

Juadah berbuka puasa hari pertama Ramadhan kami. Anak-anak suka makan ni, tapi kismis semua dikuis2 tepi..harus lebihkan choc.chip kan..

Kali ni kita share resepi bread butter pudding yang sangat 'mebeles'..resepi ni dah lama saya guna untuk jualan, lepas Izah tu share dulu, rata2 yang makan semuanya kata sedap sangat, kiranya menepati selera. Kemudian saya kekal guna resepi ni je untuk jualan Puding Roti Bakar bersos kastard ni. Cuma ada saya tambah2 sikit aduanan tu bagi nak bagi cukup2 bekas saya. Manakala sos kastard saya masih guna resepi Hana..terima kasih buat semua yang kongsikan resepi ni..Kali ni saya share kat sini pulak untuk hebahan & panduan akan datang. 
##yang tulisan merah tu saya guna ya.

BREAD PUDDING WITH VANILLA SAUSE
*utk versi resepi penuh dan cara2 membuat berserta gambar boleh klik link di atas.
Bahan2: 
  • 800 ml susu segar
  • 10 biji telur
  • 220 gm gula 
  • 1 sudu besar vanila flavour
  • 1-2 buku roti
  • * elok guna roti yg kasar, kalau guna roti lembut hasil puding agak lembut sangat.
  • 1 buku butter
  • sedikit kismis \ kurma

Resepi II - by Izah & AnnaQawina
  • 300 ml susu segar / 500ml susu full cream
  • 3 biji telur / 4 bj telur gred A
  • 70 gm gula / 90g gula castor
  • sedikit esen vanila
  • 10 keping roti / 18 keping roti
  • butter secukupnya
  • kismis & choc.chip (saya tambah)

Cara:
1. Campurkan susu, telur, gula dan esen vanila dan kacau sebati hingga gula hancur. Ketepikan.
2. Sapukan loyang dengan butter. Kemudian sapukan permukaan kepingan roti dengan butter. Buat depan dan belakang roti. Kemudian susunkan ke dalam loyang berlapis2. Setiap lapis taburkan dengan kismis dan kurma.
3. Untuk lapisan terakhir, potong roti kepada 2 bahagian, sapu butter dan susun bertindan. *boleh lihat gambar di blog hairul.com
4. Kemudian tuang adunan susu tadi ke dalam loyang.
5. Bakar puding pada suhu 150 C selama 40-45 minit menggunakan teknik waterbath.
6. Keadaan puding roti ni sebelum bakar, semasa bakar dan sesudah bakar adalah sama, tidak mengembang naik macam sesetengah resepi lain, sebab rotinya kita tidak rendam dalam susu.

Resepi Sos Kastard
Sumber : Hanamemories
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air
  • 2 sdb tepung kastard
  • 2 sdb gula pasir

Satukan semua bahan, kacau hingga pekat & mendidih.
Gandakan bahan2 untuk mendapatkan sos yang melimpah ruah..

Selamat mencuba..

5 ulasan:

adda syuhada berkata...

sedapnyerr...

cheq da berkata...

Terliur tgk..nk cuba jgk nti

Siti Asmah Md Yusof berkata...

Sedapnya mkn time buka nie ;)

EIDA berkata...

nampak sedap sangat!!..nanti nak cubalah..thanks sudi kongsikan resepi..:) salam perkenalan..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum, sedapp puding roti sis. Suami & anak2 saya suka.. Salam perkenalan sis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...