Selasa, 6 Mei 2014

DONUT KENTANG

Assalamualaikum w.b.t

Selasa, hari ke-2 anak2 sekolah kebangsaan menduduki peperiksaan pertengahan tahun. Semoga semuanya berjalan lancar & suksess keputusannya nanti InsyaAllah.

Donut yang laku macam goreng pisang panas..eh macam donut panas-panas la apa lak pisang..ehee...laammaaaa x buat donut, sekali buat ambik ko..licin sekali hadap..eh anak ramai yela licin kan, buatnya 1 adunan je pon..hehe.. sedap..lembut..ahh malas nak gtau lebih2..kira sedaplah..meh cuba..

Sedikit saya frozenkan, tapi saya goreng je sekejap sebab sikit sangat nak masuk oven..maaf la yo..saya bab donut memang tak pandai nak jdkan bulat cantik macam org lain, walaupun pakai cutter..hehe..dah rupa kuih keria pon ada..gasak jela janji anak2 gembira menikmatinya, aih mak bapak pon tumpang sama..
Resepi daripada Tahrunnisah Jali (Facebook), saya edit sikit2 bagi mudah baca

DONUT KENTANG
Sumber Resepi : Puan Tahrunnisah Jali
Donut Kentang oleh AnnaQawina
  • 250 gram tepung gandum
  • 1 biji kentang yang telah direbus dan dilenyek
  • 1 biji telur ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
  • 2 sudu besar susu tepung apa2 jenama
  • 70-100 ml air ais (dulu guna air suam)  **saya guna 85ml air ais
  • 1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...

Caranya : 
BREADMAKER
  • Masukkan bahan2 cecair ke dalam mangkuk breadmaker
  • Masukkan bahan2 kering pula, kemudian tekan Start & pilih menu (Cosway breadmaker : No.7) 
  • Apabila adunan bergaul sebati masukkan marjerin/shortening & teruskan menguli hingga selesai (1 jam 30 minit)
  • Keluarkan doh dari BM & teruskan membentuk donut. Biarkan naik 2 kali ganda & bolehla digoreng.

MIXER
  • Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan
  • Kemudian masukkan telur yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu letakk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta akhir skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. 
  • Pastikan doh betul-betul lembut dan elastik .Uli selama 20 minit.
  • Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..
  • Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  • Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat

# tips nak gebu lagi..masukkan shortening 1 sudu makan dlm minyak panas tu insyaallah gebu..ni tips dari kawan saya juga #maaf lupa namanya..
 
CARA ULI MANUAL :
  • Masukkan bahan2 kering dahulu ...kacau bagi sebati..masukkan telur yang dipukul terlebih dahulu dlm bekas lain yang dicampur dengan garam..
  • Kacau guna tangan biar sebati...kemudian masukkan air sikit2 ye sehingga doh tak melekat dan lembut ditangan ..kemudian baru masukkan marjerin atau shortening...
  • Uli sehingga sebati...dlm 30 minit..((kalau letih just uli dlm 20 minit dan 10 minit terakhir tu taruk dlm plastik ramas2kan dlm plastik..ni pun tips nak gebu kan doh))
  • Cara saya kalu malas nak guna mixer...saya guna tangan masa nak perap doh tu saya taruk dlm plastik yang agak besar dan tutupkan biar ada ruang2 sbb nanti doh nak mengembang...tarukla mana2 tmpat yang dirasakan ada hawa2 panas..dlm oven ke,,,kat luar ke...kat dlm dryer ke mana2 la...
  • siap nanti tumbuk doh tu ...& bolehla bentukkan...

TIPS (Saya salin semua tips yang Puan Tahrunnisah tulis ya)
##tips bentukkan doh
  • saya bulatkan doh tu comel2 25gm boleh 30 gm pun boleh taruk atas dulang yang dah ditabur gandum..
  • dlm 5 minit tu baru saya leper kan sikit doh bulat tu dan buat lubang tengah2...biarkan dlm 20-30 minit sehingga doh naik ....tutup ngan kain atau plastik...
##tips tuk frozenkan
  • saya bakar dulu donat tu dlm 6 minit..suhu 170 bergantung suhu oven msing2..tujuan nak matikan yis ...dah sejuk masuk dlm plastik ..seal n taruk dlm freezer...nak makan kluarkan biarkan suhu bilik dlm 10-15 minit baru goreng dlm minyak panas tp kawal api ye

##tips jika doh donat nak di bentukkan pagi esok..
  • kira malam ni buat dah tak tahan mata ngantuk tahap gaban bolehla simpan lebihan baki doh tu dlm freezer ..
    pastikan tutup rapat2 ye samada dlm tupperware atau plastik...
    esoknya kluarkan dr freezer biarkan doh tu jadi lembut dan boleh diuli 
    tak pun kluarkan dr freezer taruk atas periuk/bekas yang dlmnya ada air panas...supaya boleh lembutkan doh tu n uli kejap dan bentukkan 
    tak pun masukkan kejap dlm oven suhu dlm 30 darjah...atau 40 darjah...masuk kejap dah agak2 lembut kluarkan n bolehla di bentukkan
 SELAMAT MENCUBA

5 ulasan:

tun_telani berkata...

bila laa nk mendonat nih... dr minggu lepas plan nk wat donat, tak nmpk2 donatnyer.

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Rose Azadir berkata...

mcm sedapnyer, blh try nie hehehe... anyway Assalamualaikum saya blogwalking kt sini jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Sury Abil berkata...

asslmkum....alahaiii teringin pulak tgok donut ni Anna..

Sury Abil berkata...

uihhh mendonut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...