Khamis, 19 April 2012

Krim Mentega @ Buttercream Icing

Assalamualaikum

Rajin ye saya update? Sebenar2nya dah beberapa hari Ana buat n3 berjadual ni setelah dicadangkan oleh seorang teman mesra dari Ampang. Sungguh tak berkesempatan nak menaip & post setiap hari, bukanlah bnyk sgt tempahan tapi dek urusan rumahtangga yg tak pernah habis ni menyebabkan Ana tak bnyk masa nak online, nak BW pun agak semput kadang ngintai kot celah tingkap je..tapi memang singgah kat blog kawan2 cuma x tinggal jejak je..maklum intaian berlaku disebalik henpon yang agak terhad teknologinya...hehe..

Terima kasih buat kawan2 yg sudi singgah sini, jenguk apa yg patut kan. InsyaAllah akan saya balas kunjungan, oh ya jutaan trimas buat yg suka ngomel kat tiap n3 saya ni..hehe..ni edisi burung aku "taak maraahh!!"..muahaha..bukan nak bagi resepi kek tapi sekadar resepi krim yang selalu Ana guna.


Kali ni Ana nak kongsikan satu resepi krim mentega @ icing untuk digunakan semasa menghias kek. Resepi ni KAK ROKIAH, kakak tiri ipar (anak tiri FIL Ana) yg bagi, hasil usahanya pergi ke kelas hiasan & buat kek, rajin pergi kelas walaupun sekadar buat kek untuk makan2 keluarganya je katanya. Ilmu tak terhad kan, sesiapa aje boleh belajar, tak semestinya untuk niaga aje..


Alhamdulillah, dapat juga kongsikan kat sini untuk rujukan bersama, banyak2 versi anda boleh pilih mana yang anda suka, macam2 resepi ada kalau gugel kan. Terpulang. Lagipun memang Ana tak pernah beli krimwell yang biasa orang buat icing kan..jadi guna resepi ni senang..Krim ni bagi Ana rasanya agak sedapla, nak tahu betul ke tak kena cuba sendiri..kot2 nak test berkesan ke tak softlan berbotol2 yang dah guna kat tangan tu kan..muekikikiii.....Ana sendiri tak pandai pun dekorasi kek, cuba2 ajer..sememeh takyah kata la..janji cuba yang penting kan. *ayat kaver...:D

RESEPI KRIM MENTEGA
Sumber : Kak Rokiah
Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina

Bahan-Bahan :
  • 150 grm gula icing (ayak)
  • 150 grm lemak sayuran (shortening)
  • 150 grm mentega
  • 1 sdudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar susu segar

Cara-cara :
Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya. InsyaAllah





Antara kek yang telah di'comot'kan oleh tangan saye..uhu..SELAMAT MENCUBA & jangan lupa bg komen yer..


23 ulasan:

Wattie berkata...

Salam Anna,
Nampak lembut dan cantik deco buttercream yang Anna buat...

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Anna... terbayang kak ysu lenggok tangan Anna ni :-))

Sharifah Nadzarah berkata...

tq anna..ilmu yg ditunggu2..
bab butterkrim utk kek sy lom try lagi..takut takjadik la ana..

FnF Simple Life berkata...

Tq 4 d recipe... lum penah try buttercream guna shortening sbb susah nk dpt shortening halal kat cni... masa balik msia tempohari FnF bawa balik shortening msia...so boleh le try nnt... InsyaAllah ;)

MeknaBlog berkata...

Cun la angry bird tu..len kali nk cuba resepi BC kak anna pulak la..tq kak

tun_telani berkata...

wah.. resepi ni x guna krimwell. tp tun ni mmg jenis xsuka mkn icing. kalau mkn kek ada icing, siap kikis letak tepi lg aising dia. hihi.. tp nnti kalau nk wat bday party kt kampung blh la try.

Bicara Kak Noor berkata...

salam Anna, akak mmg mencari resepi buttercream ni sbb selalu ikut resepi2 dalam buku tu kdg ok kdg ko jugak thanks ya nnti buleh try buat cupcake mendeco2 pulak

a'in fajar berkata...

salam anna. simple je resepi aising nie..ain pun biasa buat aising gn lemak sayur lbh sng nk handle..arwah mak ajar katenye lbh jimat rase lbh kurg je..cantik deko angry bird

ady berkata...

as-salam
Wow looks awesome,beautifully decorated cake..

Tanpa Nama berkata...

anna... ko stakat buat kek tayang gini, adalah elok bagi kat aku sikit. huhu.. kencang tau bisnes makcik oben nih.. weh anna aku nak oben yang besor murah2 ada ko tau kan. ngan stand mixer.. bajet brapa anna? perghhh belanjawan nak luluskan nih.. kiki

angelina jolie

HaSue berkata...

Alalaaa...comel laa angry bird ko tuh anna. paling sukak kaler biru tu mmg lembut mateku memandang..heheee..

Nieza berkata...

Assalam anna, subuhx2 sini aku dah terbang dapur ko tgk angry bird kek ni...cun sgt la.

kat Finland ni memang tak ada jual krimwell tu pun.. yg aku buat kek deco hari tu pun guna shortening juga.menarik resepi ni nanti boleh cuba.

HaSue berkata...

Eh lupa lak komen pasal aising.. boleh laa cuba resepi nih pulak nanti kan anna.. kos pun lebih murah kan anna.. tima kasih ye anna.. smg makin murah rezeki ko nanti.:)))

anymz berkata...

hah!nanti mokcik anim nak try le buttercream resepi kak kiah ni ya..eh!betul ke idak nama kak ipar tu ana..hantam keromo je mengomen ni sbb nak cepat..maklum pinjam laptop pokcik...isshhh..tak senang duduk pokcik tu dr tadi ni ana oi..eh!..tetiba jadi tua pulak hari ni...

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Anna..

Mmg pun ana.. Dgn kerja rumahtangga dan urusan anak2 pun dah buat kita tak menang tangan.. Sebabnya semua kita nak buat sendiri kan..hehehe..

Anna, Kak Naz copy resepi buttercream ni eh sbb kebanyakan buttercream, resepinya letak krim well yg mana akak tak berapa suka rasanya(**kat tekak akak laaa.. org lain ok jer).. Nanti nak try yang ni lah.. Tq for sharring...

Rindu awak! Akak pun jarang dpt bersiaran tiap2 hari.. Ada yg lebih penting yg perlu diuruskan..

Nizar Ana berkata...

Cantik nyaaa...sy budak baru belajar...nk try bwt lh...

Tanpa Nama berkata...

cantik la kek angry bird 2.....haha...cute...n,thanx cuz dah ajar cmne nak wat icing....nak tnye sikit la....klu nak buat icing bewarna,tambah warna je ke ???

Tanpa Nama berkata...

(niza)
senangnya..sy nak cuba,mohon copy ye..tq=)

Tanpa Nama berkata...

Bru nk coba ni...nmpk mcm sodap.....nnti kawe bgtau weh...tunggu....!!!!!

z berkata...

Nk cube la ni...tnggu...

shahhaslinda berkata...

Terima kasih atas perkongsian resepi ini.. Sangat membantu..

Nurul Shaf berkata...

Cik ana....klu buat x yh shortening x blh ke?

Rose Flurry berkata...

Biase kek aising angry bird ni rasa masam2 kan..letak ape ye nk bg rase mcm tu ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...