Khamis, 17 Februari 2011

BUTTERSCOTCH SAUCE

Nih tayangan amal bunga-bunga nak keluarkan menu berkaitan roti..hehe..sepantas kilat Ana buat bila nampak lelehannya kat dapo Izah mini Daut tu haaa.. ishhh...tak blh tahan ..ni kira tengah seru semangat roti datang setelah sekian lama tak buat roti sendiri...
 

Segalanya Ana copy dari umah Izah tuh..sekali keluar siap ngan background skali..hentam jela..haha..ni pun baru je masak..siap tayang skali ngan periuk tuh..kikikiii..nak makan dengan apa ek..tunggu jelah...jeeenggggg...*suspen*

 
Izinkan daku copy kat sini yer Izah...
BUTTERSCOTCH SAUCE
sumber: cook.com
Diolah & diCopy dari : izahdaut

BAHAN :
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula pasir.*Ana keluarkan 2 sudu besar gula tu.. 
  • 1/2 cawan air
  • 1 tsp. vanilla
  • 1/4 cawan tepung
  • 1/2 cawan butter
  • secubit garam (optional)

 CARA :
  • Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil. 
  • Gaul hingga sebati. 
  • Masak atas api yang kecil hingga gula hancur. 
  • Tambahkan vanilla dan butter.
  • Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat. 
  • Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.

Nota Izah: Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air. Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.

5 ulasan:

Mohd Zaki Yahya berkata...

hai..saya zaki..saya membekalkan kerepek di kawasan JB dan Muar, johor.....Good luck...
http://zackey1984.blogspot.com

Mas berkata...

haaaa..mas pun dah buat tau...
sedapp kan sos ni...he..he....

Cendana Kasih berkata...

pergh...inikan rupanyer butterccotch tu..selalu makan roti gardenia butterscotch jer..mmg sedap roti tu... salin respi dulu yer cik ana

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Belum pernah buat and thanks for the resipi

haniQaseh berkata...

emmm nanti nak try lak ler donat moyo nie...nampak gebus gitu...tie dah follow kat sini....rajin2 ler ke tempat tie lakmonst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...