Isnin, 20 Disember 2010

SINGGANG TULANG

Menu sebegini biasa je bagi orang negeri Kelantan, sedap makan panas2...kalau orang tengah demam pun sesuai sangatla..bagi hangatkan badan yang lesu..dulu2..masa baru2 kawen..(nostalgia lak ek..) ada bgtau Cik Abe Ana ni pasal singgang tulang/daging, dia ckp mana ada singgang selain ikan..hoh!! dia kan Jawarian..haha..bila dah sekali rasa singgang tulang masa Raya Haji kat kampung, baru dia percaya bahawa adanya menu nih..


Haritu ada ternampak Mamasya buat, teringin lak nak makan, lgpun asyik buat sup je..bhn2 ni Ana main bubuh je, agak2la, tapi Ana ada copykan resepi detail Mamasya, sape2 nak cuba bolehla ek..tengQ Mamasya.. IDUP KLATE!!! hikhik

Singgang Tulang Mamasya

Bahan
  • 700 gm tulang dgn tambah daging, nak sedap sedikit daging berlemak.
  • 6 ulas bawang merah~dimayang
  • 4 ulas bawang putih~dimayang
  • 2 inci halia~diketuk
  • 2 1/2 inci lengkuas~diketuk
  • 1 sb ketumbar biji~ditumbuk separuh lumat
  • 5 biji cili kering~dipotong,dibersihkan ,rendam sekejap .
  • 2 keping asam keping gelugur.
  • garam secukup rasa
  • air untuk kuah.

Cara membuatnya.
  • Rebus tulang&daging dalam periuk hingga mendidih.
  • Bila dah mendidih . masukkan semua bahan kecuali bawang dan garam.
  • Biarkan kuah mendidih sehingga daging dan tulang empuk.
  • Masukkan bawang yang dimayang dan garam .Rebus lagi,biarkan semua bahan mesra.
  • Rasai garamnya dan bolehlah diangkat.

4 ulasan:

Suara Kalbu berkata...

Sedapnya ... laparnya

So Shy Lady berkata...

wah singgang dgg popular time ry korban. anak2 suka sgt nih

ada award utk anna!

LinRosLy berkata...

Salam Anna...

Mcm Sedap Jer Singgang Tulang Tu....

LinRosLy berkata...

Award Anda Ada Di Umah Kak Lin...Jom Ambil...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...