Jumaat, 17 Disember 2010

KEK COKLAT

Assalamualaikum...

Sekarang musim hujan ek..asyik mendung & renyai2 je, mata pun asyik kelabu asap nak tido jek..nak-nak lagi kalau lepas makan..huhu..lagi berat mata..korang camtu gak ke? hehe..kalau ye, ada geng le ni...sejuk2 ni kalaula ada benda2 mkn yang panas2 kan sedap...macam puff buat sendiri kan best, asyik tgk kak nor secubit garam tu & kwn2 lain dok mengepuff je..nanti nak try cari pastry tu & mengepuff le gak..tungguuu...


kek lagi..hari2 bikin kek ke? isshh..mana leh takde kek kat dapo ni, mau menggelabah tak tau nak apa kan..haaa...Ini kek yang Ana sempat buat petang semalam, harini baru ngap dengan jayanya bersama anak-anak..hihi...resepi Ana ambik kat blog Cik Noorma tu..Kek Coklat Telo Sbijik...haha..macam-macam..mmg senang nak buat & murah gak kosnya, telur mahal sekarang ni..


Resepi Ana copy kat sini, bolehla cuba time telur yang mahal tu berkurangan kan..resepi asal kek ni dikukus tapi Ana kurang gemarla kukus2 ni, jadi kita bakar guna water bath je..loyang atas air tu..moist jugak & anak2 dok cakap sedap2...heheh..suma sedap budak2 nih..

KEK COKLAT KUKUS (BAKAR GUNA KAEDAH WATER BATH)
Sumber: Kak Ummi Kuantan , cari linknya tak jumpa lak..
Sumber asal : buku masakan Chef Hanieliza. 
Time kasih pada Kak Ummi, Kak Liza & Noorma kerana sudi berkongsi resipi..

Bahan A:-
• 1 cawan susu cair
• 1 cawan air
• 1 cawan mentega cair..dah cairkan tak cukup, Ana tambah minyak masak..hee
• 2 cawan gula perang

Bahan B:-
• 2 cawan tepung gandum
• 1/2 cawan serbuk koko
• 1 sudu teh baking powder
• 1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C (dikacau rata):-
• 1 biji telor
• 1 sudu teh esen vanila

Bahan Krim Coklat (Ganache):-
• 1 cawan susu pekat
• 2 sudu makan serbuk koko
• 2 sudu makan mentega

Cara Membuat Kek (KUKUS):-
1. Panaskan kukusan.
2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
5. Lapik loyang dengan kertas baking  dan tuangkan adunan.
6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil 
7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.*Ana parutkan coklat putih atasnya

**BAKAR menggunakan kaedah water bath..
**panaskan oven, masukkan dulang besar berisi air..panaskan suhu 165/175'C sehingga air di dalam loyang tersebut mendidih...
**Masukkan adunan kek ke dalam loyang kek & letakkan di dalam oven, dalam loyang berisi air panas tadi..
**Bakar sehingga masak & hiaskan

Cara Membuat Krim Coklat:-
1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.

6 ulasan:

Nieza berkata...

wah Ana, ada kek coklat pula kat sini...sedapnya...sukax3..bawa blk seketul yer....hihihi

cikmar berkata...

kek ni jenis yg mcm mana ye?lembut ke padat ke moist..tq

So Shy Lady berkata...

gile ambo dibuatnye...knp la kita tak dtakdirkn duduk bjiran?
waaa

Noorma Ismail berkata...

kita pun suka kek coklat ni.. nk buat lagi dan lagi..

Anna Qawina berkata...

nieza : ambikle...ada seciput je lg...

cik mar : kek ni moist tp tak padat, lembut gitu tekstur dia...tryla..

ss Lady : meh..meh kita dok berjiran..

Norma: ye, senang & murah, buat lg & lg..hihi..hahih..bnyk tpg ke kat umah?

LinRosLy berkata...

Salam Anna....Cunnya Kek Coklat Ni....Sedap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...