Isnin, 18 Oktober 2010

MOIST ORANGE CHOCOLATE CAKE

 Assalamualaikum w.b.t

Sihat hendaknya semua...pagi2 lagi dah keluarkan kek yang gelap gelita ni ek..takkan sarapan dengan kek kot..heeee..kek ni Ana buat semalam, kebetulan adik nak datang, kita pun try buatla, lama dah simpan resepi mudah ni tapi kira list belum sampai kot tu yang baru terbuat..hihi...Malam sebelumnya Ana dah buat sebiji kek ni untuk kirimkan kat Bonda di kampung, jadi bila bangun pagi anak2 tanya "Mana kek yang ummi buat malam tadi?"..Adam yang tanya sebab dia nampak kita tengah godek2 kek tuh..hihi..nampak kecewa je bila Umminya jawab.."Dah kirimkan kat nenek & atuk kat kampung.."..sian lak kan, tu yang buat lagi..*Alasan Umminya nak rasa gak..* hiiii

Nampak tak kek tu senget skt? huhu...sebenarnya masa kukus tu belum sampai 1 jam stgh dah angkat, nampak macam dah masak, pastu kita terbalikkan atas pinggan, rupa2nya kat bawahnya ada lembik2 lagi...waaaaa....terkejut + sedih gak, cepat2 masukkan balik dalam loyang & kukus balik...sibbaek jadi elok..gebu memang gebuusss ler walaupon bahan2 simple & cara buat pun mudah yang teramat kan...paling penting juga tak muak bila dimakan..


Sumber..Kak Maz..Kak Zaima Melayu.com ..Teratak Che Tam..Linknye mana Izah?? nanti bgtau ek..heee

Bahan-Bahan : copy dari Izah..


-1 cawan gula pasir
-1 cawan serbuk koko
-1 cawan susu cair
-1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi  
  sedap)
-1/2 cawan susu pekat manis
-1 1/4 cawan tepung gandum
-1 tsp baking powder
-1 tsp soda bicarbonate
-3 biji telur
-3 sudu oren sunquick

Cara :
  • Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

  • Tepung, soda bikarbonat dan baking powder di ayak.

  • Telur dipukul kembang *Ana pukul guna senduk jer..* dan dicampur dgn campuran koko tadi. Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dgn aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (kak Maz bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C)*Ana kukus je..

TOPPING COKLAT..Guna cara lain dari Izah & Kak Maz...
  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sdb butter
  • 1 sdt susu cair

Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan butter & susu, kacau2 bagi sebati, tuang atas kek yang dah sejuk.



Ini kek yang Ana kirimkan untuk ayah bonda kat kampung..dah selamat di nyum..nyum kata keluarga kat sana..harap bonda kami suka buah tangan yang tak seberapa dari kami disini..


Topping untuk kek ni Ana copy dari Mas..maaf line harini slow sesangat nak terjah link2 yang dibagi pun susah...terima kasih buat penyumbang resepi yang superbest nih..


Untuk Topping :
  • 1/2 cwn serbuk koko van houten
  • 1/2 cwn susu pekat
  • 2 sudu besar air panas
  • 1 sudu besar butter@marjerin
   - Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curahkan ke atas kek.
Terima kasih buat semua yang sebar2kan resepi ni...

5 ulasan:

izahdaut berkata...

rajin betul ummi membaking lagi kan..tu la demi anak2 nih..tak buat karang kesian kan..terasa lagi keharumna kek ni..selamat menyantap kek la ye..

Anna Qawina berkata...

Izah...demi anak2 & mak anak skali...huhu..dah makin debab dah rasa nih...

Mas berkata...

ha..ha..tu la Anna, kalau anak minta, rasa tak sampai ati kan, k.mas pun suka sangat kek tu, sedapp sangat....rasa lepas2 ni pun nak buat lagi..
psss;....lain kali ikut cakap cikgu...jangan melawan, ha..ha..

Lin Rosly berkata...

Salam....Coklat Kek Ni Mmg Kegemaran Kak Lin.....Terliur Tengok!

mimie kesuma berkata...

salam ....
nampak sedap...
kalau kami di indonesia ,kami panggil kek tu brokus... brownies kukus...xixixixi
tapi agak berbeza sikit bahan2nya..
dan kalau mimie... supaya cake tu tak lama sangat mengukusnya, kukus setengah adunan dulu, dah 15 mnt tabur rice coklat rata2,then tuang sisa adonan .kukus 30 menit.
confirm masak .
dulu pernah tuang semua adonan.dan senang tgk kek tu...tub tub...dalamnya msh cair.... huhuhu
haru biru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...